«Усі гілки влади пропрацювали перший план нашого поступу до отримання членства — домовилися та скоординували свої можливості», — наголосив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук в ефірі телемарафону «Єдині новини» (#UAразом).

Спікер Парламенту України зауважив, що окремо обговорено діяльність Верховної Ради України, «оскільки на неї покладається левова частка із семи побажань, застережень, які треба виконати перед тим, як говорити про повноцінне членство в ЄС». «Якщо говорити про Парламент, ми теж зробили багато підготовчих речей за цей місяць: пропрацювали план законопроектних робіт, визначили, що маємо ухвалити найближчим часом, особливо, те, що стосується Конституційного Суду, питань, пов’язаних із відмиванням коштів, законами про деолігархізацію та медіа», — зауважив він, акцентувавши, що це основний план Верховної Ради України, «котрий має втілитися найближчим часом».

До того ж, Руслан Стефанчук зазначив, що вже прописані відповідні строки, Парламент працює на рівні комітетів і робить усередині Верховної Ради України всі організаційні структурні перетворення, аби пришвидшити цю діяльність, та євроінтеграційні закони проходили за так званим «швидким ривком»: «Ми цього місяця дуже плідно попрацювали, думаю, що це дасть свій результат».

«Покладаємося не лише на українських експертів, зараз пропрацьовуємо нашу діяльність з Європарламентом. Зокрема, активно будемо співпрацювати із його експертною групою, крім цього, маємо домовленості з парламентами зарубіжних країн», — наголосив Спікер Парламенту, нагадавши, що він підписав меморандум із Сенатом Франції, де домовлено, що Сенат Франції надаватиме Верховній Раді України консультативну допомогу: «Аналогічні підходи у нас з іншими парламентами — Польщі, Німеччини, Латвії й Естонії».

«Верховна Рада України зробила все необхідне, щоби реформа у сфері судочинства відбулася: створені та перезавантажені певні інституції. Зараз очікуємо вже на завершення формування Вищої ради правосуддя, відповідно, потім Вищої кваліфікаційної комісії суддів, потім вони мають почати роботу», — зазначив Руслан Стефанчук, додавши, що всі усвідомлюють, що зараз живемо у період воєнного стану, тому деякі законодавчі акти спрямовуватимемо на діяльність суддів в умовах воєнного стану, «але це треба робити так, щоби це не заважало судовій реформі загалом».

«До Нового року у нас в планах ухвалити всі законодавчі проекти, спрямовані на відкриття домовленостей. І серед них немає таких, які б негативно впливали на життя пересічного громадянина. У нас зараз одна дорога — шлях до ЄС. Тому будь-яке законодавство має насамперед збігатися з тими цінностями, регламентами й директивами ЄС, до яких ми намагаємося дійти», — зауважив Спікер Парламенту.

«У нас дуже багато планів — Верховна Рада України зробить все, що на неї покладається, й обов’язково все виконає у строк», — насамкінець наголосив Голова Парламенту України Руслан Стефанчук.

Прес-служба Апарату Верховної Ради України