На знімку: під час відкриття нового виробництва.

У селі Татарів Ворохтянської тергромади відкрили технологічне підприємство "Роботікс Інженерія". Виробництво з виготовлення автоматизованих зварювальних роботів переїхало сюди з Ірпеня та розмістилося на базі старого лісопильного цеху.

Власник підприємства - відомий своїми розробками інженер Євген Ільченко. Він із сім'єю мешкає в Татарові вже кілька років, а з початком повномасштабного російського вторгнення вирішив передислокувати сюди своє виробництво.

"То було нелегко, адже довелося підготувати площі, відремонтувати приміщення, забетонувати спеціальну підлогу, а далі перевезти і змонтувати обладнання, - розповів на урочистому відкритті підприємства Євген Ільченко. - Але після окупації Ірпеня зважилися та демонтували обладнання. Компанія має успішний досвід проектування, виготовлення та впровадження зварювальної робототехніки на діючих промислових підприємствах. Будуємо індивідуальні роботизовані виробничі рішення, надаємо технічний супровід та цілодобову підтримку користувачів, навчаємо фахівців. Використовуємо найновіші світові розробки в галузі робототехніки та автоматизації".

Для гірської Ворохтянської громади таке виробництво не є типовим. Однак компанія має досвід впровадження роботизованих систем у меблеве та металообробне виробництва. Під час урочистого відкриття в режимі онлайн надходили вітання від підприємців з Харкова та інших міст, де вже працює таке обладнання та витягує економіку. Тож цілком можна знайти застосування і на новому місці. Адже колись на Івано-Франківщині були потужні заводи з виробництва станків та верстатів із автоматизованим управлінням.

"Наша місія - скоротити витрати замовників на некваліфіковану ручну працю, - зазначив Ільченко. - Новітні засоби виробництва сприяють нарощуванню виробництва та дають змогу втримати працівників за рахунок їхнього кваліфікаційного зростання. Дякую всім, хто допоміг з релокацією. Прагнемо бути щасливими на новому місці, заробляти гроші та чесно платити податки, як ми й робили раніше".

Присутній на урочистому відкритті народний депутат Василь Вірастюк запевнив, що сприятиме впровадженню в своєму виборчому окрузі релокованих виробництв. А голова Надвірнянської районної військової адміністрації назвав новацію прикладом синергії влади та бізнесу.

"Для Ворохтянської громади перспектива такого виробництва стала несподіванкою, - зазначив селищний голова Олег Дзем'юк. - Однак це великий позитив, адже за тим - наповнення місцевого бюджету та імідж. Бажаємо підприємству багато замовлень, розвитку і процвітання".

Івано-Франківська область.

На знімку: тут був лісопильний цех.

Фото з сайту Ворохтянської селищної ради.