Про це розповів заступник міського голови Чернівців Василь Зазуляк (на знімку). «Нових проектів будівництва в місті під час війни, на жаль, не розпочинали. Наразі проектанти працюють над об’єктами, які вже розпочато. Забудовники в Чернівцях сконцентрувались на тому, щоб добудувати свої об’єкти, щоб не підвести клієнтів», — каже чиновник.

Але, за словами посадовця, планують зводити і нові школи, садочки та інші заклади соціальної інфраструктури, передбачені генеральним планом.

«Це є свідченням того, що ми віримо у Перемогу і загальну розбудову не тільки нашого міста, а й України.

До прикладу: будівництво на вулиці Рівненській: там є зарезервовані два гектари, де має будуватись школа. Тобто місця під заклади соціальної інфраструктури передбачено. Звести — завдання міста. Щоб збудувати хорошу школу, наприклад, сьогодні потрібно 200 мільйонів гривень. Це велика сума, якої поки що ми не маємо, проте місто активно працює над накопиченням коштів, зокрема за допомогою реалізації земельних ділянок.

Наразі в міській раді розглядають можливі варіанти забудови нових районів з використанням системи «грамотного містобудування»: це коли місто знає, як найвигідніше продати земельну ділянку для забудовника і тоді має змогу розмістити там заклади соціальної інфраструктури.

Що таке «грамотне містобудування»? Це коли розробляється детальний план території, де одразу передбачено будівельні обсяги: житлові багатоповерхові будинки, парк, дитсадок, сквери, школа, дороги, зелені зони, готель, бізнес-центр. Після того це все розділяється, підраховується і теоретично місто може підняти вартість земельних ділянок для майбутньої забудови. Як? Беручи позику, розпочинає перше будувати школи, садки, закладати парк, дороги, хоча б чорнові, і після того продавати ці земельні ділянки й отримувати за це гарні гроші, позаяк багато роботи вже не лягає на забудовника: вже закладено мережі, все підведено і прораховано. З цих грошей можна перекривати позику і будувати далі», — переконаний чиновник.

Головним він називає те, щоб забудовники повірили владі.

«Насправді в нас забудовники шукають земельні ділянки, хто їх перепродує, бо колись, можливо, вдалось «вирішити питання». Або будують на місті старих будівель, і тоді вони платять за землю вже власникам будівель, додаткового навантаження вони вже не мають.

Уже є плани міської ради щодо зведення нового житлового району «Прут-сіті». Його розміщення та підготовку до впровадження масштабного проекту. Відомо, що до війни гектар міської землі для багатоквартирного будівництва сягав мільйон доларів. Як буде сьогодні — побачимо.

Ми обрали ядром для забудови частину біля річки, вона отримала назву «Прут-сіті». Сподівались, що за допомогою міжнародних донорів зможемо розробити справжній детальний план: тут є куди розвиватися, багато землі, є міська земля. Нам потрібен був тут якісний генеральний план. Цей район став би містком для розвитку Садгори.

Добре, коли центром міста тече річка і коли місто розвинене з обох її боків. Садгора дуже мало забудована. Поруч — лісовий масив», — каже Василь Зазуляк.

Будівельник та чиновник в одній особі розповідає, що ця територія величезна і місто має використати всі можливості, адже цей район може вмістити до мільйона людей.

Також у перспективних планах міської ради — нова набережна та сучасні заклади соціальної інфраструктури.

«Але з війною все переформатувалося, наразі і ми, й іноземні донори зосереджені на допомозі внутрішньо переміщеним особам та військовим.

Партнери готові були допомогти нам з розробкою плану. Це — можливості на майбутнє, ми повинні все проаналізувати та розробити детальний план. Це займе рік-два часу плюс має пройти затвердження виконкому. Там досить масштабний проект, сотні гектарів. Район потенційно дуже цікавий», — переконаний Василь Зазуляк.

Це, звичайно, дивно, але нині, коли триває масштабна війна, котра мобілізує значні кошти міського бюджету на підтримку армії та вимушених переселенців, у Чернівцях робиться більше і якісніше, ніж до війни. Майже на кожній центральній вулиці працюють шляховики та комунальники. Містянам подобається така активна позиція влади.

Чернівці.

Фото ІА АСС.