Про це заявив Президент Володимир Зеленський у зверненні після підписання документа.

«Зараз не тільки можемо відновити роботу наших портів на Чорному морі, але й зберігаємо для них потрібний захист. Це відпрацьовано з нашими військовими і з нашою розвідкою. Військові запевнили мене у стовідсотковому контролі підходів до наших портів», — наголосив Президент.

Розблокуємо мільйони тонн врожаю

Він також підкреслив, що після підписання угоди майже 20 мільйонів тонн торішнього врожаю зернових підуть на експорт. Цьогорічний врожай, який уже збирається, також можна буде реалізувати. «У нас зараз уже в наявності зерна приблизно на 10 мільярдів доларів», — повідомив глава держави.

Також, за його словами, нарешті є шанс не допустити глобальної катастрофи — «голоду, який міг призвести до політичного хаосу в багатьох країнах світу, зокрема в країнах, які нам допомагають».

Крім того, зазначив Зеленський, підписання угоди є черговою демонстрацією того, що Україна здатна вистояти у війні з Росією. Він підкреслив, що в територіальних водах України все буде контролюватися саме нашою державою: «І для всіх зрозуміло, що з боку Росії можуть бути якісь там провокації, якісь намагання дискредитувати українські та міжнародні зусилля. Але ми довіряємо ООН. Тепер це їхня відповідальність і наших міжнародних партнерів — гарантувати дотримання домовленостей».

Привітав укладання цієї угоди і Прем’єр-міністр Денис Шмигаль. «Питання розблокування морських портів для нашої економіки — це питання на мільярди доларів. У червні весь експорт України становив 3,2 мільярда доларів. Це на 20 відсотків більше, аніж у березні. Але все одно майже вдвічі менше, ніж показники до війни», — зауважив Прем’єр-міністр.

Про що мова в угоді?

Як повідомляв «Голос України», 22 липня у Стамбулі відбулося підписання угоди про розблокування українських портів для вивезення зерна. Документ уклали представники Туреччини, ООН та України. Таку само угоду окремо підписали представники Туреччини, ООН та Росії. З українського боку документ підписав міністр інфра-
структури Олександр Кубраков. З російського — міністр оборони сергій шойгу.

Угода, зокрема, передбачає створення демілітаризованих гуманітарних коридорів для вивезення продовольства з портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний». У Стамбулі під егідою ООН створюється Спільний координаційний центр (СКЦ) за участі представників України, Туреччини, ООН та росії, який займатиметься: загальним наглядом і координацією реалізації домовленостей; реєстрацією суден, що прямують в розблоковані українські порти; затвердженням графіків транзиту та заходження суден в порти.

Також створюються спеціальні інспекційні групи за участю всіх сторін, які перевірятимуть судна на предмет наявності несанкціонованих вантажів і персоналу на борту, що прямують до українських портів або виходять з них.

Такі групи працюватимуть у гаванях у районі Турецької протоки (протока Босфор), які попередньо будуть визначені турецькою стороною.

За інформацією Мінінфраструктури, завдяки угоді Україна зможе не лише оперативно експортувати орієнтовно 20 мільйонів тонн зерна, яке лежить на складах, а й звільнити місце для нового врожаю, залучити додаткові валютні надходження від одного із ключових експортних секторів економіки. Окрім цього, понад 400 мільйонів бідного населення Африки та Азії отримають продовольство, без якого вони опинилися б на межі голоду. Також вивільнення українського зерна також може знизити світові ціни на продовольство.

Чого варті московські обіцянки

Олександр Кубраков окремо наголосив, що згідно з умовами угоди жоден російський літак чи судно не матиме права наближатися до коридору, по якому вивозитиметься зерно, або до українських територіальних вод. «У наших портах та в нашій акваторії ніхто нічого не перевірятиме», — зауважив міністр. За його словами, експорт з портів буде відновлено за декілька днів.

Водночас уже наступного після підписання дня російські військові продемонстрували своє ставлення до міжнародних зобов’язань, обстрілявши ракетами одеський порт.

У МЗС України зазначили з цього приводу, що «менше 24 годин знадобилося російській федерації, щоб ракетним ударом по території порту міста Одеса поставити під сумнів домовленості та обіцянки, дані нею ООН та Туреччині у підписаному вчора в Стамбулі документі». «Російська ракета — це плювок володимира путіна в обличчя Генеральному секретареві ООН Антоніу Гутеррешу та Президентові Туреччини Реджепу Ердогану, які доклали величезних зусиль для досягнення угоди і яким Україна вдячна», — йдеться у заяві українського зовнішньополітичного відомства. Також МЗС наголошує на необхідності неухильного виконання домовленостей щодо відновлення безпечного експорту українських сільськогосподарських товарів Чорним морем.