Про це інформує НЕК "Укренерго" - Cистемний оператор ОЕС України, адміністратор комобліку та розрахунків на ринку електроенергії.

Це результат високої конкуренції на аукціонах з доступу до міждержавних електромереж, які "Укренерго" проводить за прозорими європейськими правилами. В кожному з аукціонів брали участь від 6 до 13 учасників. При цьому в напрямку Румунії в більшості торгів - 10 і більше компаній, а в напрямку Словаччини - понад 6 компаній. Загалом для участі в аукціонах уже зареєстровано понад 200 учасників.

"Укренерго" відкрило експорт електроенергії в країни ЄС, щоб держава та виробники електроенергії заробили кошти для підготовки до опалювального сезону. Ціна електроенергії в ЄС перевищує українську в кілька разів. Нині "Укренерго" реалізує на аукціонах усю доступну пропускну спроможність перетинів із Румунією та Словаччиною - 100 МВт. Це означає, що на українську електроенергію є попит, а українським виробникам є що запропонувати європейцям.

Доходи від експорту дадуть можливість державі вчасно підготуватися до опалювального сезону - закупити вугілля, профінансувати ремонти енергоблоків електростанцій та мереж.

Водночас надходження від доступу до міждержавних мереж під час війни можна було б спрямувати для розрахунків на балансуючому ринку, щоб дати виробникам електроенергії додатковий ресурс для підготовки до зими. Але для цього потрібні зміни в Законі України "Про ринок електроенергії".

Середньозважена добова ціна доступу до міждержавних електромереж на перетинів з Румунією та Словаччиною за 24 доби становила 7,7 тис. грн/МВт. При цьому найбільшою середньозважена ціна перетину була на аукціонах для дня постачання 26 липня - 14,6 тис. грн/МВт. Абсолютний рекорд ціни в окремій годині був того ж дня і становив 19,5 грн/МВт (о 21-й годині доби). При цьому в минулі роки такий рекорд не перевищував 3 тис. грн/МВт.

Сьогодні Україна може експортувати електроенергію в Румунію, Словаччину та Угорщину, доступна величина міждержавних перетинів в ці країни - 100 МВт. Також експорт української електроенергії відбувається в Польщу (210 МВт) та в Молдову (доступно 600 МВт).

Обсяги експорту української електроенергії в Європу поступово розширюватимуться за домовленістю з ENTSO-E. Також тривають роботи для розширення міждержавних інтерконекторів з енергосистемою Польщі.

За матеріалами прес-служби НЕК "Укренерго".

Фото зі сторінки НЕК "Укренерго" у мережі Фейсбук.