Олександр Мельник. «Спломенілий цвіт».

Нове державне свято згідно з указом Президента відзначатиметься 28 липня, у День хрещення Київської Русі-України. У Національному музеї літератури України з цієї нагоди відкрилася виставка під назвою «Неспалима. З глибини століть. Незборима».

Відкриття експозиції припало на 150-ту добу повномасштабної російсько-української війни. Утім, як зазначали її учасники, наша боротьба з російським загарбником триває вже багато століть.
Художні роботи Олександра Мельника, Олеся Солов’я та Василя Корчинського в одній залі опинилися невипадково. Щонайменше — їх об’єднує прагнення відобразити ті історичні віхи, що переживала і нині переживає наша держава.

Відвідувачі виставки зможуть побачити тут роботи Олександра Мельника, який загалом часто оперує великими площинами. Такими є «Неспалима», а також «Діяння Андрія Боголюбського на Русі». Саме з останньої картини, і як на мене невипадково, відкривається виставка. Адже як зазначив відомий громадський діяч Богдан Горинь, від того часу і з цієї постаті почалася руїна, саме відтоді Московія починає свій відлік загарбницьких воїн і знищення цивілізацій.

Якось по-особливому читається та споглядається нині й картина «Степи мої запродані» Олеся Солов’я, яка була написана у 2007—2008 роках, проте враження таке, що творилася вона вже після віроломного нападу росії 2014-го. Бо ж на ній обгорілі соняшники та заярмлений чоловік. Утім, це лише нагадування про сотні років намагання поставити українців на коліна. Загалом Олесь дуже тонкий пейзажист, і ще зовсім недавно він писав чудову нашу природу, але тепер змушений звернутися до іншого жанру — портретного. Тому на полотнах, представлених на виставці, — філософ Григорій Сковорода, самостійник Микола Міхновський, історик Михайло Грушевський.

Вражає своїм монументалізмом картина про козака Мамая Василя Корчинського, бо ж це наша історія, це те незаперечне, яке відтворює нашу сутність. Василь Корчинський на виставці представив картини «Охоронці степу», «З глибини століть», «Війна. Біженці» тощо. Проте пан Василь ще й майстер витинанки. Тому тут є й такі його роботи. Особливо вражає прочитання у витинанках «Тіней забутих предків».

Загалом ці троє художників є творцями та постійними експонентами Всеукраїнської бієнале історичного живопису «Україна від Трипілля до сьогодення в образах сучасних художників», яка відбувається що два роки вже понад 18 літ. А поки що роботи митців можна побачити в музеї.

Фото автора.