Майже сто випускників Навчально-наукового медичного інституту Сумського державного університету та їхні родини стурбовані ситуацією щодо набуття колишніми студентами лікарського фаху. Для цього їм потрібно пройти навчання ще й в інтернатурі, але через нормативно-відомчі колізії така перспектива стає неможливою. Молоді люди побоюються: може вийти так, що попередні шість років навчання у медінституті виявляться марно згаяними часом та коштами. І не лише для них, а й для держави.

Сумські студенти навчалися згідно з держзамовленням - за бюджетні кошти. Завершувати фахову підготовку планували також за бюджетні кошти. Однак несподівано виявилось: така перспектива можлива для випускників вишів, підпорядкованих Міністерству охорони здоров'я України, а Сумський державний університет входить до системи Міністерства освіти і науки України. І через це, якщо хтось із сумчан хоче пройти інтернатуру, нехай навчається на комерційній основі.

За словами випускників медінституту, така подальша освіта їм не по кишені. Рік навчання в інтернатурі коштує від 30 до 60 тис. грн - залежно від спеціалізації, і навчатися треба три роки. Колишні студенти вважають таке ставлення держави до підготовки молодих спеціалістів несправедливим, адже бюджетне фінансування надається залежно не від того, як навчався студент до вступу в інтернатуру, а від відомчої приналежності вишу.

Сумчани кажуть: окрім них, права вступити до інтернатури "на бюджет" позбавили випускників іще трьох медичних закладів освіти України. На їхнє навчання у вишах держава витратила чималі кошти, і якщо молоді люди не пройдуть інтернатуру і не стануть лікарями, ці державні ресурси можна буде вважати викинутими на вітер. А все через те, що медичні виші підпорядковані не МОЗ, а МОН. Тож ситуація має парадоксальний вигляд: і там, і там готують медиків, але одним держава допомагає стати лікарями, а іншим - навпаки. Одна справа, якщо це робиться з урахуванням здібностей та успіхів у навчанні майбутнього інтерна, і зовсім інша, коли такий підхід позбавлений справедливості і логіки.

Перший проректор Сумського державного університету Сергій Леонов говорить: на початку нинішнього року в Україні змінилася система підготовки інтернів. Їх перевели з категорії здобувачів освіти у категорію спеціалістів, котрі підвищують свій фаховий рівень. При цьому Міністерство охорони здоров'я, котре фінансує підготовку інтернів, фактично забуло, що спеціалістів медичної галузі готують також і у системі Міністерства освіти і науки.

Сумська область.

Фото з сайту suspilne.media.