Інформує Комітет Верховної Ради України з питань енергетики та ЖКП на власній сторінці у мережі Фейсбук.

росія не змінює свої методи і сподівається продовжити залежність Європи від російських енергоресурсів.

газпром усе ще вважає, що він головний гравець на європейському газовому ринку, однак архітектура цього ринку змінилась: іншими стали джерела постачання та шляхи імпорту, мають збільшитись можливості власного видобутку. Заяви Європи про скорочення споживання російських енергоресурсів підкріплюються домовленостями про постачання газу, нафти, вугілля з інших країни.

Про це заявив голова Комітету Андрій Герус.

"Європейська комісія працює над планом скорочення споживання газу; окремі європейські країни добровільно відмовляються від імпорту російських енергоресурсів, диверсифікуючи джерела та напрями постачання з інших країн, а саме: США, Африки, арабських та азійських країн; розробляються окремі державні програми компенсацій та стимулювання переходу на інші види палива; виділяються кошти на розвиток газо- та нафтотранспортної інфраструктури, натомість газпром "вимахує" своїми заїждженими погрозами, наче ніхто не розуміє причин такої поведінки", - сказав Андрій Герус.

Європа знаходить рішення, які дають їй змогу успішно долати залежність від газпрому, переконаний голова комітету.

За його словами, майбутня зима буде непростою для ЄС, але в подальшому Європа відчує значні економічні покращення, адже позбудеться газового диктатора, який маніпулює як не фізичними поставками, то цінами.

"Європа не може допустити послаблення позицій. Досягнення цілей шляхом шантажу означатиме для кремля правильність усталеної стратегії. Європа має посилювати санкції проти рф та працювати над диверсифікацією джерел постачання енергоресурсів. Це буде єдина правильна відповідь на поведінку росії", - додав Андрій Герус.

За матеріалами прес-служби Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та ЖКП.

Фото з Фейсбук-сторінки Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та ЖКП.