"Підготовка до найскладнішої зими в нашій історії триває, і в цій підготовці ми шукаємо всі можливі інструменти, аби бути готовими до будь-яких сценаріїв", - сказав під час засідання уряду Прем'єр-міністр Денис Шмигаль, підкресливши, що підтримка союзників сьогодні - це один з двох основних стовпів економічної стабільності України.

Якщо домовленості про "газовий ленд-ліз" буде досягнуто, то скраплений газ доставлятиметься із США до Європи, а далі трубопроводами транспортуватиметься до українських підземних сховищ.

За словами Д. Шмигаля, в умовах тотальної війни проти більшого ворога нашій державі необхідно акумулювати всі можливі ресурси, щоб не просто вистояти, а й здобути перемогу. "Економіка росії більша за нашу щонайменше у вісім разів. Це означає, що нам потрібно бути в рази ефективнішими й правильно розставляти пріоритети", - сказав прем'єр, поінформувавши, що уряд провів чесну розмову з нашими кредиторами та заручився їхньою підтримкою в питанні відтермінування виплат по зовнішніх зобов'язаннях України до кінця 2023 року з можливістю продовжити цей термін ще на рік. "Як результат - Україна зекономить майже 200 мільярдів гривень, які буде спрямовано на інші першочергові потреби: виплати військовим, пенсії, соціальні програми, підтримку економіки", - сказав він, додавши, що це і є та пріоритетність, яка нам потрібна, щоб перемогти у війні.

Водночас уряд проводить переговори щодо розширення програм фінансової та цільової підтримки нашої держави. Зокрема, у понеділок Європейський інвестиційний банк погодив виділення Україні 1,6 мільярда євро, з яких 1 мільярд буде виділено уже зараз. "Ці кошти буде спрямовано на заходи з підготовки до опалювального сезону, відновлення пошкоджених об'єктів електро-, водо- й теплопостачання та іншої житлово-комунальної інфраструктури", - повідомив прем'єр.

Ще один важливий елемент, який сприятиме нашій перемозі, - це працююча економіка. У зв'язку з цим Д. Шмигаль нагадав, що уряд цього місяця запустив програму "єРобота", яка передбачає видачу безповоротних грантів для створення нового бізнесу. "За цей невеликий проміжок часу вже отримано понад п'ять тисяч заявок. Нині вони обробляються, і вже найближчим часом перші 500 грантів буде погоджено", - повідомив він, зауваживши: той факт, що наші громадяни готові відкривати нові бізнеси, вкладати власні кошти, працювати й шукати нові можливості - це ще одне підтвердження, що нас неможливо здолати.

Для роботи економіки та збільшення експортного потенціалу України також дуже важливим є налагодження нових логістичних маршрутів. "Що зроблено за ці місяці? Транспортний безвіз з ЄС, анулювання мит і квот на українську продукцію при експорті в Європу, Канаду та Велику Британію, нові пункти пропуску на західному кордоні України, розширення потенціалу Дунайських портів на території України", - зазначив прем'єр, повідомивши, що оскільки сьогодні Дунай - це один з ключових маршрутів експорту, то уряд вносить зміни до положення про прикордонний режим, що дасть змогу заправляти судна пальним просто біля портів Рені та Ізмаїл.

Уряд скасував заборону на експорт жита та мінеральних добрив. Це зроблено з урахуванням того, що перехідні залишки жита в Україні становлять 73 тисячі тонн, а виробництво зерна прогнозується на рівні 351 тисячі тонн. Водночас внутрішнє споживання жита становить 353 тисяч тонн на рік.

Щодо мінеральних добрив, то після завершення посівної кампанії попит на них впав, тож надлишки цієї продукції можна відправити на експорт, що дасть змогу збільшити валютні надходження.