Охочим по закінченні 11 класів здобути бакалаврський диплом обіцяють максимально сприятливі умови для зарахування.

Держава взяла курс на цифровізацію — заяви, як і зазвичай, подаватимуть онлайн, документи теж завантажуватимуть у цифровому форматі через електронний кабінет, тож особистої присутності вступника приймальні комісії не вимагають.

Після широкомасштабного вторгнення росії та розширення меж тимчасово окупованих територій процедуру вступу значно спростили. По-перше, замість ЗНО із трьох-чотирьох окремих дисциплін випускники складають комплексний Національний мультипредметний тест (НМТ) одразу із трьох — української мови, історії та математики, а по-друге, значній кількості абітурієнтів навіть він не знадобиться — до прикладу, для вступу на контракт досить подати лише мотиваційний лист. Щоправда, останнє не стосується так званих кон’юнктурних, тобто особливо популярних, спеціальностей, куди навіть для навчання за гроші без тестування не візьмуть.

Абітурієнти, які перебувають у зонах бойових дій та на окупованих територіях, матимуть змогу вступити на бюджет за результатами усної співбесіди, проведеної у дистанційному форматі. Для неї, звісно, потрібні певні гаджети та Інтернет, але про це вже доведеться потурбуватися самим випускникам.

Для вступу на спеціальності «Фізична культура і спорт», «Аудіовізуальне мистецтво та виробництво», «Дизайн», «Образотворче мистецтво, декоративне мистецтво, реставрація», «Хореографія», «Музичне мистецтво», «Сценічне мистецтво», «Архітектура та містобудування» враховуватимуть також результати творчого конкурсу, який, за рішенням закладу освіти, могли проводити і в дистанційній формі.

Творчі конкурси для більшості абітурієнтів уже завершилися, проте наприкінці літа для контрактників проведуть ще одну хвилю таких випробувань — з 9 до 16 серпня.

Більшості потенційних першокурсників доведеться складати Національний мультипредметний тест. Пройти його вступники матимуть змогу під час трьох сесій, перша і основна з яких триває нині. Війна і тут внесла свої корективи — за два дні після старту основної сесії НМТ в Українському центрі оцінювання якості освіти повідомили, що в Нікополі, який активно обстрілюють рашисти, тестування не відбудеться, а дітям дадуть змогу скласти цей іспит в інших населених пунктах у ті самі дні.

Певні труднощі виникли і в організації складання НМТ за кордоном, куди через війну виїхала значна частина абітурієнтів. Лише під час основної сесії там складатимуть тест майже 25 тисяч вступників. В окремих містах було складно знайти українських педагогів, охочих долучитися до роботи в тимчасових центрах тестування, а в інших навіть за наявності відповідного персоналу з низки причин пройти НМТ вдалося не всім. Так, певну кількість абітурієнтів, зареєстрованих для складання тесту у польському Вроцлаві, попросили перереєструватися для участі у додатковій сесії НМТ і подати відповідну заявку на початку серпня.

До слова, в Грузії, Греції, Канаді, США, Люксембурзі, Словенії, Туреччині, Фінляндії та Швеції наш мультитест взагалі проводитимуть лише під час додаткової сесії. Ще в 17 державах — і під час основної, і під час додаткової. В Ірландії, Іспанії, Італії, Нідерландах, Румунії і Швейцарії відбудеться лише основна сесія НМТ.

Основна сесія НМТ має фінішувати 10 серпня, а подання заяв про вступ — 8 серпня (для осіб, які вступають на основі індивідуальної усної співбесіди та творчих конкурсів, що відбудуться протягом 9—16 серпня). Для тих, хто вступає за результатами Національного мультипредметного тесту, а також липневих творчих конкурсів, заяви прийматимуть до 23 серпня.

Цьогоріч абітурієнти мають змогу подати не більше п’яти заяв на місця державного та регіонального замовлення, тобто на бюджет, та до двадцяти — на небюджетні конкурсні пропозиції, тобто на контракт. Під час вступної кампанії враховуватимуть вказану випускником пріоритетність заяв (для вступу на бюджет).