Пленарним засіданням сьомої сесії Закарпатської обласної ради керував її голова Володимир Чубірко. За традицією запросив присутніх вшанувати хвилиною мовчання полеглих Героїв і цивільних українців у жорстокій війні, розв'язаній росією, та висловив співчуття їхнім родинам. Далі привітав присутніх із Днем Української Державності - саме 28 липня відбувалася сесія.

Відтак констатував: 23 червня Європейська Рада надала Україні статус кандидата на вступ до Євросоюзу. На знак цієї символічної події відбулася урочиста церемонія внесення прапору Європейського Союзу до сесійної зали (на знімку). Стяг встановили у президії облради, де він майорітиме поряд із державним прапором України і прапором Закарпатської області.

Згідно з ухваленим порядком денним, на сесії розглянуто майже чотири десятки питань. З-поміж них, однак, є низка дуже важливих для життєдіяльності регіону. Зокрема, депутати ухвалили рішення, спрямоване на розширення кола правовідносин оренди майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст в умовах дії правового режиму воєнного стану.

Документом встановлено, що фізичні особи і фізичні особи-підприємці, які були призвані або прийняті на військову службу після оголошення воєнного стану та які є орендарями майна, що належить до спільної власності територіальних громад, за договорами оренди, чинними на момент прийняття цього рішення або укладеними після прийняття цього рішення, звільняються від сплати орендної плати у повному обсязі, незалежно від факту здійснення господарської діяльності.

Документом передбачено, що орендна плата за користування зазначеним майном, визначена договорами оренди, чинними на момент прийняття цього рішення або укладеними після прийняття цього рішення, підлягає зменшенню на 50%, крім випадків, коли орендна плата становить одну гривню на рік та випадків втрати чинності договорами до 19 травня п. р. Рішенням врегульовані умови звільнення від обов'язку сплачувати орендну плату, зарахування орендної плати за майбутні розрахункові періоди тощо.

Про економію коштів облрадою поінформував начальник управління внутрішнього аудиту виконавчого апарату ради Василь Чурей. Він констатував, що економія становить 4,6 мільйона гривень.

Далі В. Чубірко представив депутатам нещодавно призначених керівників: обласної прокуратури Володимира Говоруху, начальника облуправління Служби безпеки України Євгена Борзілова, в.о. начальника Закарпатської митниці Сергія Пасюка, очільника обллісмисливуправління Віталія Петренка і начальника Мукачівського прикордонного загону ім. Героїв Карпатської Січі Євгена Малика.

Приємним фактом стало те, що Голова Верховної Ради України привітав колектив Ужгородського інституту культури і мистецтв із 75-річчям. Вітальну адресу вручено директорці закладу, депутатці облради Наталії Шетелі.

Також депутати ухвалили рішення про створення комунального закладу вищої освіти "Академія культури і мистецтв" обласної ради. Вона постане на базі Ужгородського інституту культури і мистецтв та Центру професійної підготовки працівників закладів культури. Виконувачкою обов'язків директора академії призначено Наталію Шетелю.

Також на Закарпатті, згідно з рішенням сесії, з'явиться науковий ліцей. Він утворюється внаслідок перейменування Ужгородської загальноосвітньої спеціалізованої школи-інтернату з поглибленим вивченням окремих предметів. Так заклад освіти перетвориться на наукову установу і належатиме до Закарпатського відділення Малої академії наук України. До освітнього процесу залучено чотири кандидати наук, а два педагоги мають почесне звання "Заслужений учитель України".

Ухвалено ще одне важливе рішення: передано із державної власності у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст Закарпатської області шляхом безоплатного відчуження Боржавської вузькоколійної залізниці, розташованої на території Берегівського і Хустського районів. Щоправда, є умови: заборона відчуження отриманого майна у приватну власність та використання об'єктів комплексу за цільовим призначенням.

Очільник облради Володимир Чубірко зазначив: "Експлуатація Боржавської залізниці коштує 7 мільйонів гривень на рік. З них 3 мільйони - місцевий податок за землю. Тобто реальна експлуатація становить 4 мільйони. Для порівняння: відновлення 20 км вузькоколійної колії з Чопа до Ужгорода ще до війни становило півмільярда. Нині це шанс для нас створити серйозний продукт і експлуатувати його. Разом зі всіма ОТГ 4 мільйони гривень ми можемо заробити. А далі треба активно працювати, щоб вузьколійка стала інструментом для створення туристичної атракції, робочих місць, розвитку сфери послуг та доходів місцевих громад. Також вона може займатися вантажними перевезеннями. Наприклад, транспортувати буре вугілля з Ільниці для подальшого перевантаження на станціях Берегове і Виноградів. Цей вид палива може стати стратегічним продуктом найближчої зими і буде цікавим українському і європейському ринкам".

Водночас депутати підтримали безоплатну передачу з державної власності у спільну власність територіальних громад сіл і селищ дитячої залізниці у місті Ужгороді.

Під час пленарного засідання депутати схвалили текст звернення обласної ради до вищих органів влади України та народних депутатів від Закарпатської області щодо відкриття пункту пропуску "Лубня (Україна) - Волосате (Республіка Польща)". Це питання вкрай актуальне з огляду на спільну заяву президентів України та Польщі про спільний контроль на кордоні та лібералізацію прикордонного співробітництва, а також з огляду на багаторічну спільну історичну спадщину. У зверненні, зокрема, наголошується, що і мешканцям українського Закарпаття, і жителям Підкарпатського і Люблінського воєводств Польщі доводиться долати великі відстані для здійснення гостьових поїздок чи з метою ведення бізнесу або з туристичною метою.

Також внесено зміни до адміністративно-територіального устрою області. Село Затишне приєднується до території міста Берегове.

Розглянуто й низку інших питань порядку денного.

Ужгород.

Фото прес-служби обласної ради.