Цей формат заходу об'єднав представників різних сфер науки, культури, політики. У ньому взяли участь депутати обласної ради, службовці органів місцевого самоврядування, громадські діячі, волонтери, історики, науковці, правознавці та краєзнавці, представники різних релігійних конфесій. У режимі онлайн до заходу долучилися сільські, селищні, міські голови територіальних громад області. До спілкування запросили також керівників обласних рад з Волинської, Тернопільської, Чернівецької областей.

Цікавість до такого заходу не випадкова, адже тепер, як ніколи, гостро стоїть тема існування нашої вільної України.

- За Українську державність, українські землі, свободу та незалежність впродовж багатьох століть боролися і сьогодні бореться весь український народ. І наша Україна щодня доводить світові, що ніхто й ніщо не зможе покорити єдину націю, яка прагне свободи й гідного життя у власній державі, - сказала очільниця обласної ради Віолета Лабазюк. - Ми утверджуємося як єдина політична нація, сформована і творена українством і всіма, кому небайдужа доля незалежної України, і хто робить все від нього залежне для її добра та процвітання, а головне - для Перемоги - це військові, духовенство, волонтери, голови територіальних громад, науковці, історики...

Під час конференції було проведено кілька панельних дискусій, на яких не просто пригадали історію країни, її чималі здобутки, а й говорили насамперед про головне завдання сучасного покоління - відстояти нашу державу.

Першу панель "Хрещення Київської Руси-України" розпочав доктор юридичних наук, директор Інституту держави і права ім. В. Корецького НАН України Олександр Скрипнюк, який детально зупинився на етапах, уроках та перспективах Української державність кінця XX - початку XXI століття.

Повернувшись у часи давньої історії, розмову продовжив суддя Господарського суду Хмельницької області, кандидат юридичних наук Сергій Крамар. У своїй доповіді "Вкрадена Русь: злочин тривалістю в тисячоліття" він проаналізував факти історії не так з точки зору історика, як юриста і правознавця. За злочини, які вчинялись над нашим народом століттями, тепер нікому відповідати. Але це має стати уроком для нас в часи жахливої війни. За теперішні злочини має відповісти кожен, хто їх вчиняв.

Краєзнавець, провідний науковий співробітник Хмельницького обласного краєзнавчого музею, кандидат історичних наук Сергій Єсюнін представив учасникам платформи історичну участь Хмельниччина в процесах державотворення. А заступник голови Хмельницької обласної ради Володимир Гончарук говорив про російсько-українську церковну війну.

Головною темою панельної дискусії "Становлення" стали доповіді про міжнародну підтримку України в час війни, співпрацю та розвиток партнерства обласних рад. Адже важкі часи об'єднали всі прогресивні сили і показали, хто є справжнім і відданим другом України.

У цьому контексті актуальною була і тема повернення української нації до Європи. Учасники дискусії мали змогу обговорити, що і як має змінюватися на регіональному та місцевому рівнях управління у зв'язку з набуттям Україною статусу країни - кандидата у члени ЄС. Наголошувалось і на тому, що ефективність сучасних реформ має стати запорукою успішного розвитку держави.

Під час конференції лунали різні думки, було наведено вражаючі історичні факти, дано глибокий аналіз сучасним подіям. І при цьому всі були єдині в думці, що Україні - бути. Хоча відстоювати нашу державність доводиться болючими втратами і кров'ю.

Хмельницький.

Фото автора.