Форум про «єднання з Росією» в навчальному корпусі Херсонського держуніверситету під дулами автоматів. Обмін рублів на паспортні дані. Події начебто різні, але мета в них одна: окуповану Таврію рашисти готують до референдуму про «добровільне» її входження до складу російської федерації. Та всі їхні зусилля дуже скидаються на потуги жаби море випити. Люди, котрі залишилися без роботи і пенсій, ліків та продуктів, у благі наміри озброєних до зубів убивць та грабіжників вірити відмовляються.

«Совість за гроші не продається»

Половина мешканців області на референдумі вже заздалегідь проголосували... ногами, повтікавши з путінського «раю» світ за очі. А ті, хто залишився, згодні піти на виборчі дільниці або з примусу, або в обмін на якісь матеріальні блага. «Свої пенсії ми з дружиною вже два місяці отримати не можемо, а їсти щось треба. Тож якщо тим, хто голосуватиме, будуть давати якісь харчі чи гроші, на референдум підемо. Але бруднити руки, заповнюючи бюлетень, я особисто не збираються — просто кину папірець до урни і піду геть. Моя совість за гроші не продається», — ділиться намірами херсон-ський пенсіонер Микита Якович. І його позиція досить типова для простих обивателів, котрі шукають будь-яку можливість для виживання, але не збираються поступатися своїми переконаннями. Вони переважно дуже далекі від того, аби цьомати в дупу оскаженілого людожера путіна з усіма його прислужниками. А тим паче радісно приєднуватися до його компанії.

Власне, про «вільне волевиявлення» на Херсон-щині зрадники за підказками кремлівських кураторів теревенять мало не з перших днів окупації. Проте навіть їхні заяви свідчать хіба що про розгубленість кураторів, збитих з пантелику колективним опором народу. Адже місцеві жителі вже збилися з ліку, скільки дат того референдуму у краї оприлюднювали і яке питання збиралися виносити на обговорення. Одні й ті само колабораціоністи, на кшталт гауляйтера Володимира Сальда та його заступника Кирила Стремоусова, спершу патякали про проведення референдуму про створення «ХНР» 27 квітня. Потім дата з невідомих причин переносилася на 1 травня, далі — на 15. А зараз уже готуються на 11 вересня «в єдиному пориві» приєднатися до росії.

Фальсифікації обов’язкові

Водночас експерти та лідери громад навіть не сумніваються, що бажаний результат організатори дійства просто «намалюють» — інакше його не отримати. Тож у хід піде і масове вкидання підроблених бюлетенів, і «каруселі» із завезенням псевдоелекторату з Криму, адже голосування обіцяють дозволити і за російськими, і за українськими паспортами. «Чи будуть на референдумі фальсифікації? Обов’язково! Інакше для чого рашисти так старанно збирали б паспортні дані? — перепитує голова Херсонської облради Олександр Самойленко. — У більшості херсонців ставлення до задуманої окупантами показухи вкрай негативне. Адже одна справа — харчі або грошова допомога, і зовсім інша — брати участь у насильницькому поваленні державного ладу, ризикуючи потрапити під кримінальне переслідування. Однак якщо окупанти захочуть створити потрібну картинку, то створять. Хіба що ЗСУ встигнуть цьому завадити».

Злочин — він і на росії злочин

До речі, орган місцевого самоврядування визначився зі своїм ставленням до всіляких референдумів ще 12 березня поточного року. Тоді депутати Херсонської облради більшістю голосів засудили створення на Херсонщині будь-яких формувань, які мають на меті від’єднати регіон від України. До речі, у пропонованому форматі ці спроби є грубим знущанням не тільки над вітчизняним, а й навіть над російським законодавством.

Вітчизняне забороняє будь-які референдуми та вибори під час війни. Та й законодавства про місцеві референдуми в Україні немає. В ерефії ж воно передбачає, що розглядати про прийом до складу федерації можливо тільки заявки держав, а не окремих регіонів. Тобто для дотримання процедури бодай про людське око спершу мала б постати «ХНР» та «ЗНР», а вже потому їх «народи» отримали б майже легітимну підставу звернулися із проханням стати частиною путінського «раю». Але цю сходинку кремлівський режим воліє перестрибнути — мабуть, побоюється, що до звільнення територій українськими військами не встигне.

«Я б це не назвала навіть референдумом, а говорила б про російську пропагандистську акцію. Не матимуть жодних юридичних наслідків референдуми та вибори в умовах війни», — підсумовує очільниця громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська.

Яке йшло, такого й здибало

Політологи вказують і на те, що російські бонзи поки що слабко усвідомлюють, якого джина із пляшки випустили. Адже будь-які спроби створити «правовий» механізм прикриття агресії та перетравлювання завоювань на державному рівні працюють «в обидва боки». Сьогодні агресор вириває по живому шматок сусідньої держави і з кров’ю та болем, усупереч бажанням людей, доточує цей шмат до себе. А завтра на окраїні самої рф постають, наприклад, «сибірський» чи «далекосхідний» народи. З’являються якісь «СНР» чи «ДВР» (ознаки таких процесів там уже помітні). І в єдиному пориві оголошують про злуку з Китаєм або Японією. І навряд чи ослаблений війною в Україні московський режим буде спроможний ефективно вгамувати власних сепаратистів. Недарма ж самі росіяни кажуть: «За что боролісь, на то і напоролісь».

Херсонська область.

Буква закону

Частина 5 статті 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України»:
«Вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів, будь-які інші вибори і референдуми, проведені на тимчасово окупованій території, в тому числі за сприяння чи за участю державних органів і органів місцевого самоврядування, утворених відповідно до Конституції та законів України, є недійсними і не створюють правових наслідків».
Абзац 3 частини 1 статті 1 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України»:
«Тимчасова окупація Російською Федерацією територій України, визначених частиною 1 статті 3 цього Закону, незалежно від її тривалості, є незаконною і не створює для Російської Федерації жодних територіальних прав».