Про це інформує Комітет Верховної Ради України з питань енергетики та ЖКП на власній сторінці у мережі Фейсбук.

"Наступна зима обіцяє бути винятковою. Існує реальна невизначеність щодо того, чи буде ЄС мати достатньо обсягів газу і чи буде він за доступною ціною. У той час як ціни на нафту впали до рівня, на якому вони були на початку війни в Україні, ціни на газ з лютого зросли більш як у чотири рази і майже в десять разів, ніж вони були рік тому", - написав Жозеп Боррель.

У своєму блозі Жозеп Боррель зазначає, що підвищення цін на енергоносії почалися до російського вторгнення в Україну, однак агресія росії значно погіршила ситуацію.

"росія вже скоротила постачання до 12 держав-членів, явно порушуючи контракти. Минулого тижня рф скоротила постачання через Nord Stream 1. Штучно створюючи дефіцит на ринку, росія впливає на формування цін і, відповідно, отримує від цього економічні вигоди. Ми повинні підготуватися до всіх сценаріїв, у тому числі до того, що росія повністю припинить постачання газу у будь-який момент", - сказав головний дипломат ЄС.

Жозеп Боррель повідомив, що Європейському Союзу вже вдалося забезпечити загальне скорочення частки російського імпорту газу з 40% на початку року до приблизно 20% станом на сьогодні за рахунок збільшення закупівлі скрапленого природного газу, частка якого в споживанні подвоїлася з 19% до 37%. ЄС також досяг прогресу в закупівлі більшої кількості трубопровідного газу з Норвегії, Алжиру та Азербайджану.

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики наголосив, що ЄС має підготуватися до відключення газу шляхом економії енергоресурсів, диверсифікації джерел та шляхів постачання.

"Після анексії Криму росією ми мали створили справжній енергетичний союз ЄС, побудований на диверсифікації джерел постачання, інвестуванні в енергоефективність та відновлювані джерела енергії. Цього разу ставки ще вищі: ми не можемо дозволити собі повторити ту саму помилку", - заявив Жозеп Боррель.

"Голос України".
За матеріалами прес-служби Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та ЖКП.

Фото з Фейсбук-сторінки комітету.