Повісивши на ланцюжки хрестики і набивши тату із зображенням церков, російські окупанти, яких на війну проти України благословив московський патріарх кіріл, цілеспрямовано й прицільно б’ють із танків та артилерії по житлових кварталах і храмах. Із трибуни Ради Безпеки ООН постійний представник України в ООН Сергій Кислиця 29 липня заявив, що цивільна інфраструктура є однією із цілей країни-агресора. 

«Станом на червень, наприклад, російська війна призвела до руйнування або пошкодження 116 тис. житлових будинків, які були домівкою для 3,5 млн українців. 183 релігійні місця, серед яких 173 християнських, п’ять мусульманських та п’ять єврейських, було знищено в 14 українських областях. Просто уявіть, як російські солдати, благословенні православним патріархом кірілом, знищили майже 200 православних церков в Україні», – наголосив дипломат.

Серед храмів, які зруйнували «православні» рашисти, – старовинна Георгіївська церква у селі Заворичі Броварського району на Київщині. До приходу «асвабодітєлєй» храм простояв майже 150  років.  Однокупольну дерев’яну церкву збудували 1873 року. Вона разом зі своїми парафіянами  була свідком багатьох історичних подій – падіння царату, розпаду російської імперії, більшовицького перевороту, трьох голодоморів, організованих в Україні ленінсько-сталінським режимом, Другої світової, відновлення незалежності нашої держави. У 1935 році більшовики закрили церкву, але не зруйнували її, як тисячі інших, а розмістили в ній зерносховище. У 1968-му богослужіння у селі відновили, а з набуттям Україною незалежності не раз проводили реконструкцію храму.

Вдарили російські окупанти по церкві 7 березня. За  розповідями свідків – навмисно. «Наші парафіяни розповіли, що на власні очі бачили, що коли частина з них [росіян] пересувалась, то відстрілювалися по хатах, а один снаряд направили прямо в купол храму, який був зліва від їх [напрямку] руху», – розповів настоятель Георгіївської церкви протоієрей Петро Котюк. Після влучання снаряду дерев’яний храм загорівся.

Повністю знищено рашистами і дерев’яний храм XIX ст. у селі В’язівка Житомирської області. Церква, збудована 1862 року, була пам’яткою архітектури національного значення. Обстріляли сакральну споруду в ніч на 7 березня. За інформацією секретаря Овруцької єпархії Сергія Стретовича, будівлю храму знищено повністю, вціліла лише дзвіниця.

Варвари пошкодили ще одну національну пам'ятку архітектури – Свято-Успенський собор у Харкові. Перша згадка про нього у писемних джерелах датується 1658 роком.

У 1771–1777 рр. на місці дерев’яного храму на кошти містян і чиновників, що продавали свої земельні ділянки, аби скласти пожертву на святу справу, була зведена у бароковому стилі будівля. Вона й збереглася до наших днів.  У минулому собор славився своїм позолоченим іконостасом, виготовленим за проектом відомого архітектора Растреллі. 2 березня під час масованого обстрілу міста снаряд влучив у собор, де в той час переховувалися люди. Вибухом пошкодило оздоблення храму, вибито вікна і вітражі. На щастя, обійшлося без жертв.
 
Непоправною втратою стало і знищення рашистами Вознесінської церкви 1879 року в селі Лук’янівка за 58 кілометрів від Києва. Як повідомив священник Андрій Власенко, у храмі був унікальний пізньокласистичний іконостас та велика барочна ікона Деісус – шедевр першої половини XVIII століття. Після того як  25 березня російський танк вистрелив по храму чотири рази, церква згоріла вщент. Від пам’ятки архітектури залишився лише фундамент.

Внаслідок обстрілів пошкоджено настінні олійні розписи ΧVIII століття в інтер’єрі пам’ятки архітектури національного значення – Свято-Троїцькому соборі Троїцько-Іллінського монастиря (Чернігів), збудованому в 1679-95 рр. Перелік сплюндрованих рашистами святинь можна продовжувати і продовжувати.

За даними Міністерства культури та інформаційної політики, найбільша кількість зруйнованих релігійних споруд у Донецькій (45) та Луганській (40) областях. Після них ‒ Київська (34) та Харківська (25) області.

Тисячі смертей і щонайменше майже дві сотні знищених чи пошкоджених церков і монастирів не зупиняють тих, хто на весь світ волає про те, що росіяни «богоізбранний народ», і що тільки він може «спасти мир, потому что несет в себе истинное учение Христа».  Та й як зупинитися, якщо патріарх РПЦ гундяєв підтримує військове вторгнення росії в Україну. У своїй проповіді на початку березня він виправдав широкомасштабне вторгнення в суверенну державу захистом Донбасу. 

Фото Українського інституту національної пам’яті.