Для цього вона має бути впевненою у своїх батьках, в їхній готовності захистити її та надати допомогу, прийняти правильне рішення. В очах своїх батьків-захисників діти хочуть бачити рішучість, впевненість, стриманість, відвагу і, звичайно ж, турботу, любов та ніжність.

Тож як поводитися батькам із дітьми в неспокійний час?

Зберігайте спокій та впевненість, не показуйте свою тривогу, страх та відчай. Саме ви є їхньою міцною бронею.

Хоч би скільки років було вашій дитині, вона все розуміє, навіть якщо мовчить та нічого не коментує. Важливо пояснювати їй свої подальші дії у будь-якій ситуації.

У момент переживання, страху дитина може почати панікувати та виявляти непослух. Дайте їй зрозуміти, що ви робите все від вас залежне, щоб зберегти її життя та щоб вона була в безпеці.

Щоб знизити рівень тривожності, відволікайте увагу дитини. Для цього залучайте її до спільної діяльності, ігор, активного проведення часу. Разом згадуйте позитивні моменти минулого та плануйте майбутнє (подорожі, сімейні свята, іграшки, домашні улюбленці...).

Якомога частіше цілуйте й обіймайте своїх дітей. Саме в такому ставленні до себе вони відчувають захищеність.

Розваги в умовах ізоляції

1. Гра «Запам’ятай»

Викладаєте на стіл 10—15 предметів залежно від віку дитини (ключі, брелок, нитка, папірець, цукерка тощо). За 30 секунд гравці їх мають запам’ятати, потім вони відвертаються. У цей час 1—2 предмети сховати, а інші поміняти місцями. Гравці мають повернутися і вгадати, що зникло.

2. Гра «Назви 5...»

За 10 секунд потрібно назвати 5 речей (наприклад, фруктів, імен, риб, рослин, місяців, планет тощо).

3. Гра «Крокодил»

Для цієї гри потрібні дві команди з однаковою кількістю учасників. Одна команда загадує слово та каже його гравцю іншої команди, а той за допомогою пантоміми має його зобразити, але не промовляти. Виграє та команда, яка відгадає більше слів.

4. Гра «Валіза»

Гра для розвитку уваги. Має бути 3—12 учасників. Перший каже: «Я беру валізу і кладу в неї цукерку». Другий продовжує: «Я беру валізу і кладу в неї цукерку і хліб». Так усі учасники повторюють попереднє слово і називають своє. Виграє той, хто останній правильно назве ланцюжок.

Експертка з психології комунікації Олена Хіль дає рекомендації, як вгамувати тремтіння тіла від сильного стресу:

Перше: приділіть увагу диханню. Дихати за правилом прямокутника: вдих носом, затримали дихання, видих через звужені губи і знову затримали дихання.

Друге: медитуйте по кілька хвилин. Щоб розслабитись, «зависніть» на хвильку, споглядаючи політ птаха, рух повітря, крапель дощу, красу квітки...

Третє: робіть ритмічні рухи або кроки — вони допоможуть зменшити нервове напруження та зняти стрес.

Пам’ятайте, лише зберігаючи власний спокій, ви можете забезпечити спокій дитини. Бережіть себе!

Ольга ЧИСТЯК, психолог.

Київ.