Як зазначають у міській раді, з перших днів війни в місті побудована система роботи з переселенцями - від допомоги з евакуацією, прийому людей в пунктах реєстрації до розселення та видачі продуктових наборів.

Кривий Ріг вже прийняв понад сімдесят тисяч внутрішньо переміщених осіб з різних регіонів України. На сьогодні тут тільки офіційно зареєстровано майже 58 тисяч осіб. Для їх розміщення у всіх районах міста облаштували заклади тимчасового перебування, де є можливість надати спальні місця для понад восьми тисяч переселенців.

"Кривий Ріг сьогодні став прихистком для десятків тисяч осіб з інших областей, які тікали подалі від війни. Тепер вони наші "нові криворіжці". Разом з військовою адміністрацією докладаємо зусиль, щоб кожна людина, яка потребує допомоги, отримала її. Всі, хто звернувся, мають дах над головою, чисту постіль, повноцінне харчування та у що перевдягнутися. Ми намагаємося створювати такі умови, щоб люди, які перебувають у нас, почувалися затишно та комфортно", - розповів в. о. міського голови Юрій Вілкул.

За рахунок громади у всіх закладах тимчасового розселення внутрішньо переміщених осіб створили необхідні умови для життя. Людей забезпечено безплатним харчуванням. Під час відведення приміщень для проживання враховували всі санітарно-гігієнічні вимоги. Також із врахуванням санітарних норм і правил організовано надання первинної медичної допомоги. А обстеження мешканців закладів та їхніх дітей, їх госпіталізація та лікування відбуваються в медичних установах міста.

Найбільша кількість переселенців - з Херсонської області: понад 25 тисяч ВПО з понад 350 населених пунктів, та понад 14 тисяч з Донецької області.

"Тимчасовий прихисток у Кривому Розі - це відчуття безпеки і комфорт. Умови, які створені для нас, це майже сімейна атмосфера. Криворіжці неймовірно гостинні. Від імені своїх земляків-херсонців і своєї родини хочу подякувати всім за допомогу, турботу, цілодобову підтримку, безплатне харчування, великодушність, чуйність та розв'язання наших проблем. Ми впевнені, що всі разом відбудуємо руїни і повернемо щастя у свої домівки!" - каже мешканка Херсонської області Лідія Михайлівна.

Так, лише один з пунктів для розміщенням тимчасово переміщених осіб прийняв понад сто осіб із багатьох областей. Як зазначила керівник закладу, пункт було створено задля того, щоб ті, хто тікає від війни, мали змогу перевести дух, перепочити та вирішити, що робити далі. Нині тут проживають 111 переселенців, з них 21 дитина. Це - мешканці з Херсонської, Дніпропетровської та Харківської областей. Для їх комфортного проживання обладнали дві душові кімнати, в які встановили три додаткові бойлери. Крім того, заклад отримав допомогу для підтримки внутрішньо переміщених осіб, які тимчасово мешкають тут, - засоби особистої гігієни, одяг, іграшки для діток та інші речі. На першому поверсі є спортивна зала та ігрова кімната для дітей, на другому поверсі встановили телевізори. За кошти міського бюджету організовано триразове харчування, меню складається з урахуванням сезонного асортименту овочів, фруктів та соків.

"Для дорослих переселенців проводяться зустрічі з Центром зайнятості щодо наявності вакансій по місту для працевлаштування, зустріч з юристом "Право на захист". Для діток організовано роботу літнього клубу дозвілля: ігри, розваги, спортивні змагання та майстер-класи. Ми й надалі будемо підтримувати усіх, хто знайшов у нас захист", - додала керівник закладу.

Дніпропетровська область.

Фото з відкритих джерел.