Половина з них - коштом державного бюджету. Ще стільки - за рахунок міського бюджету.

Як розповіла начальник відділу департаменту соціального захисту населення обласної військової адміністрації Ірина Криворучко, в області продовжує працювати програма санаторно-курортного лікування. Цьогоріч оздоровитися коштом держбюджету зможуть понад сімсот ветеранів війни та постраждалих від Чорнобильської катастрофи. Перші з них вже вирушили до санаторіїв на заході країни.

Представники пільгових категорій, які мешкають у Дніпрі, можуть оздоровитися коштом міського бюджету. Це стосується тих, хто постраждав від Чорнобильської аварії, отримав інвалідність унаслідок війни в Афганістані, а також дітей з інвалідністю.

Як зазначила начальник відділу управління соціального захисту департаменту соцполітики Дніпровської міськради Анна Наливайко, громада переважно співпрацює із закладами Дніпропетровської, Полтавської, Львівської та Закарпатської областей. Обрати санаторій і дати поїздки мешканці можуть самостійно.

"Цьогоріч уже відправили до санаторіїв понад сто осіб. Це мешканці Дніпра, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (категорії 1 та 2), особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники бойових дій в Афганістані та на території інших держав, особи з інвалідністю із супровідниками. Загалом запланували оздоровити триста дітей з інвалідністю, 291 чорнобильця та 132 учасника бойових дій в Афганістані. Щоб скористатися можливістю, слід звернутися до управлінь соцзахисту населення за місцем реєстрації. Там допоможуть оформити заяву та укласти договір", - підкреслила Анна Наливайко.

Вона додала, що діти з інвалідністю із супровідниками оздоровлюються протягом 21 дня, якщо це громадяни, постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи, та учасники бойових дій - вони перебувають на оздоровленні 18 днів. Також на сьогодні департамент уже уклав 64 договори про відшкодування вартості путівок постраждалим унаслідок Чорнобильської катастрофи категорій 1 та 2 (на сьогодні у закладах оздоровлюється 31 чорнобилець з 291), 27 договорів про відшкодування вартості путівок для осіб з інвалідністю внаслідок війни, учасників бойових дій в Афганістані та на території інших держав (на сьогодні оздоровлюється 12 учасників бойових дій зі 132), 103 договори про відшкодування вартості путівок особам з інвалідністю із супровідниками (у санаторіях нині 75 дітей з 300).

"Наразі існує надання часткової грошової компенсації оплати вартості путівок до закладів оздоровлення та відпочинку дітей, які потребують особливої соціальної уваги та підтримки, за умови самостійного придбання батьками путівок та надання до департаменту відповідного пакета документів. Але на сьогодні до департаменту батьки (особи, які їх замінюють) дітей пільгових категорій із такими заявами не зверталися. Також для учасників АТО з інвалідністю та членів сімей загиблих передбачено надання часткової грошової компенсації оплати вартості путівок у разі самостійного придбання таких путівок. Але такі громадяни поки що також до департаменту не звертались", - розповіла Анна Наливайко.

Дніпропетровська область.

Фото з відкритих джерел.