Подавати електронні заяви вони почнуть з 16 серпня.

Для створення віртуального кабінету потенційному магістру необхідно зазначити адресу електронної пошти, а також номер, PIN-код та рік отримання сертифіката магістерського тесту навчальної компетентності (МТНК) або магістерського комплексного тесту (МКТ). Крім того, абітурієнт має зазначити серію та номер диплома, на підставі якого вступає. Якщо сертифіката немає, то для додаткової ідентифікації доведеться зазначити номер (без серії) документа, що посвідчує особу, який було вказано при оформленні бакалаврського диплому.

Заяви прийматимуть до 23 серпня — для вступу за результатами індивідуальної усної співбесіди та до 15 вересня — за результатами МТНК, МКТ або фахового іспиту в закладі освіти. Після цього подати заяву можна буде тільки на навчання за контрактом. Реєстрація електронних кабінетів триватиме до 31 жовтня.

Що ж до охочих здобути диплом бакалавра, то час, відведений на подачу заяв, потроху спливає. Принаймні для абітурієнтів, що вступатимуть на бюджет та контракт без Національного мультитесту, на підставі усної індивідуальної співбесіди та творчих конкурсів, він має завершитися о 18-й годині 8 серпня. Оскільки в роботі Єдиної державної електронної бази з питань освіти були певні неузгодженості, виникли труднощі з поданням заяв від мешканців особливо небезпечних територій, які мають право вступати за такою співбесідою. Як повідомили днями у МОН, недоліки усунули. Станом на 9-ту годину 3 серпня 913 осіб з особливо небезпечних територій через власні електронні кабінети подали 1818 електронних заяв з відображенням передбачених для них пільг.

Є новини і від Українського центру оцінювання якості освіти. Цього тижня розпочався другий етап підтвердження участі в додатковій сесії Національного мультипредметного тесту (НМТ). До 10 серпня через свою інформаційну сторінку її учасники мають обрати із запропонованого переліку той населений пункт, де їм зручно складати тестування. Можливість завантажити запрошення з'явиться 12 серпня після проходження двох етапів підтвердження участі в НМТ. У ньому буде зазначено дату, час і місце складання додаткової сесії.

І все було б добре, якби в соцмережах не з’явилися інформація про те, що низка завдань НМТ, запропонована його учасникам у серпні, збігається з тими, які інші вступники вже виконали в липні, що ставить їх у відверто нерівні умови. "Голос України" звернувся до Міністерства освіти по коментарі. На наш запит у прес-службі МОН відповіли своєрідно: порадили звертатися із запитаннями до Українського центру оцінювання якості освіти, оскільки саме він займається організацією та проведенням НМТ.

Деталі — згодом…