Продемонструвати власні  досягнення зможуть 2500 вчителів молодших класів,  які мають щонайменше дворічний стаж роботи на відповідній посаді за основним місцем роботи.

Учасники мають заповнити реєстраційну картку-заяву, бланк якої формується з використанням спеціального сервісу на сайті УЦОЯО, і надіслати комплект реєстраційних документів до відповідного регіонального центру оцінювання якості освіти.

Основний етап реєстрації учасників сертифікації (у межах квоти, визначеної для кожного з регіонів країни) фінішує 8 серпня, інформує прес-служба МОН. Далі  почнеться додатковий, коли педагогів набиратимуть в межах загальної граничної кількості учасників. Останній етап триватиме з 9 до 15 вересня. Реєстрацію вчителів  припинять достроково, якщо всі 2500 осіб пройдуть відповідну процедуру раніше.

Педагогічні працівники, які вже мають документ про успішне проходження сертифікації минулого чи позаминулого року, не братимуть участі у тестуванні цього сезону.  А вчителі, які не змогли 2021 року успішно пройти хоча б один з етапів сертифікації, позбавлені  права її проходити.

Сертифікація розпочнеться  з так званого "учительського ЗНО" —  незалежного тестування, яке відбудеться 10 вересня. В жовтні відбудеться другий етап  самооцінювання власної педагогічної майстерності учасником сертифікації, а в листопаді фінішує третій — вивчення практичного досвіду роботи вчителя.

Два останні випробування проводить Державна служба якості освіти (ДСЯО). Як повідомили в  ДСЯО, цього сезону уперше для формування профілю компетентності учасника сертифікації на етапі самооцінювання планують застосувати інформаційно-аналітичну систему EvaluEd.

Війна і тут внесла свої корективи: цьогоріч, з огляду на безпекову ситуацію в Україні, учасники зможуть обирати населений пункт для проходження відповідних випробувань — із запропонованого переліку.

Довідково

Сертифікація педагогічних працівників — це зовнішнє оцінювання професійних компетентностей педагогічного працівника, що здійснюється через незалежне тестування, самооцінювання та вивчення практичного досвіду роботи.