Щоб ознайомитися із станом безпекової ситуації та темпами підготовки захисних укриттів в закладах освіти, на Хмельниччині побували заступник міністра освіти і науки України Олександр Костюченко та начальник управління з питань державного майна та підприємств МОН України Євгеній Глушко. Основні проблеми з організацією навчального процесу в умовах воєнного стану вони обговорили з начальником ОВА Сергієм Гамалієм та його заступниками.

- Ми хочемо чітко розуміти, з чим стикається місцева влада, готуючись до початку навчального року в офлайн-режимі та як можемо допомогти вирішити важкі завдання, - зазначив Олександр Костюченко.

Про це посадовці говорили і на робочій нараді з представниками департаменту освіти, науки, молоді і спорту ОВА, управління з питань цивільного захисту населення, управління Державної служби оцінювання якості освіти та ГУ ДСНС в області. До розмови долучилися також народний депутат Ігор Марчук та представники Хмельницької міської ради.

Як повідомив заступник директора департаменту освіти науки, молоді і спорту ОВА Олег Мартинюк, на території області є 1212 навчальних закладів, де навчається понад 257 тисяч дітей. Із них лише 148 мають спеціальні протирадіаційні укриття, 341 - найпростіші укриття. Ще 31 заклад планує використовувати інші укриття, що розташовані поблизу.

А щодо решти закладів, то в більшості з них активно облаштовують захисні споруди, адже завдяки рішенню уряду з'явилася можливість спрямувати на це відповідні кошти. Нині там працюють підрядники, які проводять ремонти. Більшість робіт планують завершити до 18 серпня. Але експлуатацію укриттів дозволять лише тоді, коли їх перевірить ДСНС.

Вірогідно, що із 579 закладів загальної середньої освіти у 198 навчання буде дистанційним, бо вони не мають сховищ. За змішаною схемою планують організувати заняття у всіх 20 закладах фахової передвищої освіти, 12 закладах профтехосвіти та 11 вишах. А решта шкіл, 11 профтехучилищ та два виші розглядають варіант роботи в офлайн-режимі.

Залежно від потужності захисних споруд школи можуть організовувати позмінне навчання. А загалом, обираючи форму навчання, враховуватимуть і думку батьків. Для цього з початком серпня управління Державної служби оцінювання якості освіти в області розпочало опитування.

Загалом, як зауважив Олександр Костюченко, завдяки активній комунікації між усіма ланками підготовка закладів проводиться системно та послідовно, що дозволить створити в них максимально безпечні умови для дітей. За останніми даними, Хмельниччина увійшла у п'ятірку кращих областей за станом підготовки укриттів, наразі вже готові до експлуатації майже 43 відсотки захисних споруд.

Аби побачити, як облаштовуються сховища, посадовці побували у кількох навчальних закладах у Хмельницькому, Ярмолинцях та Кам'янці-Подільському.

- Жоден заклад не має залишатися зі своїми проблемами наодинці. Безпека учнів - це наше ключове завдання, тому усі мають активно долучатися до його вирішення, - підсумував Олександр Костюченко. - Міністерство також готове комунікувати з органами влади на місцях і допомагати їм.

Фото Хмельницької ОВА.