Представники громадських організацій та місцевих медіа виставили бали 27 депутатам, оцінивши їхню роботу за перший рік повноважень. Загалом, якщо ставити середню оцінку, то рада спрацювала на четвірку. І це непоганий результат. Але не всі були активними у розв’язанні міських проблем: хтось попрацював на «відмінно», а хтось вперто тримається позицій двієчників та середняків. Важко сказати, чи вплинуть отримані оцінки на їхню подальшу роботу, а от виборцям є над чим подумати.

Такі дослідження проводяться не вперше. Судячи за загальними оцінками, якісного стрибка у депутатському складі не сталось. І все ж деякі цифри порадували. Так, семеро депутатів теперішнього скликання отримали найвищу оцінку. Як зауважують у громадській організації «Хмельницька ініціатива», це найкращий результат за всі роки моніторингу депутатської діяльності.

Але такий показник одразу знівелювали ті, хто не надто напружувався на цій роботі. Оцінка у три бали була виставлена вісьмом депутатам. Тобто майже третині з тих, кому був довірений мандат, працювали абияк.

Чи відчули це хмельничани, котрі обирали їх до органу місцевого самоврядування? Однозначну відповідь дати важко, адже міськрада — колективний орган, і в кінцевому підсумку оцінюється загальний результат її роботи. Та з другого боку, кому потрібні обранці, від яких мало толку?

Але вони є. Чотири депутати отримали за свою роботу від експертів лише по одному балу. На таку оцінку вплинуло те, що опитані виборці нічого не знали і не чули про їхню діяльність. Хоча одним із основних критеріїв, за яким проводилось оцінювання, було те, як депутати прозвітували за виконання своїх повноважень. Регламент міськради передбачає певний термін подачі таких звітів, проте вкластись у нього змогли не всі. І тут невідомо: чи випадково прострочили, а чи звітувати не було про що.

До речі, оцінювачі звертали особливу увагу на суть депутатських звітів та їх наявність на сайті міської ради. Кажуть, порівняно з попереднім скликанням значно зросла їх якість, більшість відповідала чотирьом критеріям з п’яти, зазначеним у законодавстві. Але основним недоліком за цим показником стало те, що з деякими депутатами виборцям було проблематично побачитись на прийомах, бо ті особисто їх не проводили.

Дехто не поспішав не тільки до виборців, а й до своїх колег на засідання постійних депутатських комісій. Приміром, вдалось відшукати таку депутатку, яка відвідала лише половину засідань комісії, до якої входить. Невідомо, чому так легковажила своїми обов’язками, адже відповідно до Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» пропущені більш як половина засідань постійної комісії можуть стати підставою для відкликання.

Досі таких випадків у міськраді не траплялось. Але не виключено, що коли-небудь недисциплінованих і недобросовісних колег усе-таки позбуватимуться. Тим більше що охочих зайняти депутатські крісла завжди вдосталь. Та й відповідальність на депутатах у наш час особлива.

Хмельницький.