Українське студентство — це близько двох мільйонів чоловік. Саме на це покоління держава покладає неабиякі надії. Тому в Україні діють урядові програми з навчання наших студентів у провідних закордонних вишах і низка міжнародних проектів. Щоправда, знають про ці проекти лише мізер студентства.
От, приміром, в ефірі одного з телешоу народний депутат України Ірина Бережна, яка очолює підкомітет Верховної Ради з питань адаптації українського законодавства до законодавства Європейського Союзу, поскаржилася, що наша молодь інертно поставилася до можливості безплатно навчатися у Європі за програмою  Erasmus Mundus. 
«Щороку 15 тисяч українських студентів можуть навчатися в ЄС. Проте за дев’ять років дії цієї програми нагодою скористалися лише 329 студентів, — повідомила Ірина Бережна. — Між тим, наприклад, у Туреччині цією програмою за 10 років скористалися 50 тисяч студентів!»
Звісно, це дуже мало для двомільйонної армії спудеїв. Та все ж чимало з них їде за кордон, щоб потім повернутися розбудовувати власну державу. Це — кращі з кращих. І нещодавно їх приймали у Кабміні. Серед них, як повідомляє електронний часопис Київського національного університету ім. Т. Шевченка, — президентські стипендіати, переможці міжнародних олімпіад, а також ті, хто навчався за урядовою програмою у провідних закордонних вишах.
— Я закінчувала магістратуру в Університеті Ноттінгема, що у Великобританії, — розповідає студентка шостого курсу біологічного факультету КНУ імені Тараса Шевченка Альона Присяжнюк. — Поїхала туди за урядовою програмою навчання у провідних вищих навчальних закладах за кордоном. У Ноттінгемі мала змогу працювати в лабораторіях з високотехнологічним обладнанням. У нашому університеті є практика — їздити за кордон у відрядження, вивчати там нові технології, методики і потім впроваджувати їх у нас. Вважаю, це добре для розвитку науки в Україні. Тим, хто ще не скористався такою нагодою і мріє про навчання за кордоном, раджу не чекати з моря погоди, будьте активними. Можливості є завжди, було б бажання ними скористатися.
— А я за урядовою програмою навчаюся в магістратурі в Австрії за спеціальністю «біоніка, біоміметика в енергетичних системах», — каже магістрант Придніпровської державної академії будівництва та архітектури Анатолій Каренін (Дніпропетровськ). — Потім вступатиму до аспірантури в рідній академії. У майбутньому планую розвивати альтернативну енергетику, адже це реально працює. Наприклад, в Німеччині створили електростанцію, що працює за рахунок... енергії вирів.
— Ми намагаємося робити усе від нас залежне, щоб наша молодь зацікавилася прикладними і фундаментальними дослідженнями, — зізнається Олена Сап’яна, яка очолює студентське наукове товариство Донецького державного університету управління. Дівчина навчається на магістратурі і за високі досягнення в навчанні отримує президентську стипендію. У неї в планах — залишитися в університеті, навчатися в аспірантурі, а згодом тут викладати. — Я переконана, що майбутнє держави великою мірою залежить від активності молоді. Сподіваюся, що моє покоління допоможе країні стати на ноги...
Вл. інф.