Від його успішності залежать долі мільйонів людей. Про це заявив очільник парламентського Комітету з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду (на знімку).

«Це важливо, адже дає змогу українським аграріям планувати майбутнє — посівну 2023 року, сплату податків, зарплат, орендних виплат. Це долі мільйонів людей! Кожна перемога на економічному фронті — гарантія стабільних успіхів на фронті військовому», — наголосив Олександр Гайду.

Однак, зазначив він, росія може підступно вдарити в будь-який момент. Тому ми маємо бути реалістами.

«Ми розуміємо, як багато залежить від виконання безпекових гарантій. А це відповідальність партнерів, насамперед Організації Об’єднаних Націй і Туреччини. Однак експортний рух розпочався, і це позитивний сигнал і для українських аграріїв, і для міжнародної спільноти. Плани росії спровокувати голод у кранах Азії та Африки, шантажуючи весь світ, мають бути зруйновані», — підсумував Олександр Гайду.

Очільник профільного комітету також звернув увагу, що війна внесла сильні корективи в торговельну статистику.
Країна-агресор спровокувала глобальну продовольчу кризу, але, попри всі складнощі, наша держава продовжує виступати гарантом продовольчої безпеки в світі.

Так, у липні 2022 року Україні, за даними УКАБ, вдалося експортувати 3 млн тонн аграрної продукції альтернативними шляхами попри блокування морських портів російськими військами. Це на 12% більше, ніж попереднього місяця.

Що стосується структури експорту агропродукції в липні, то вона виглядала так:

зернові — 1,7 млн тонн (кукурудза — 69%, пшениця — 22%, ячмінь — 9%). Приріст до показника попереднього місяця: +21%;

олійні культури — 597,2 тис. тонн (насіння соняшнику — 61%, ріпак — 19%, сої — 9%).

рослинні олії — 297,1 тис. тонн (соняшникова олія — 94%, соєва — 5%). На рівні попереднього місяця;

макуха після вилучення рослинних олій — 185,9 тис. тонн (соняшникова — 85%, соєва — 15%). Приріст: +34%.

Найістотніше зростання обсягів продемонстрували зернові, відвантаження яких за межі держави за місяць збільшилося майже на 300 тисяч тонн. Відбувається зміна структури їх експорту — зростання частки пшениці та ячменю порівняно з попередніми періодами. Це пов’язано зі збиранням врожаю цих культур в Україні й, відповідно, збільшенням пропозиції. Схожа ситуація спостерігається і щодо олійних культур: наближається до завершення обмолот ріпаку, тож і його частка в структурі продажів за кордон зросла.

Однак, варто врахувати, що поки відновлення експорту можливе з трьох морських портів Одеської області, решта — заблоковані російськими військами.

Розблокування чорноморських портів дасть надходження від реалізації аграрної продукції, які отримають і українські сільгоспвиробники. Тож аграрії зможуть сплатити податки в державний та місцевий бюджети, чим дуже підтримають громади країни та виплатять заробітні плати своїм працівникам. Ідеться про істотні суми, адже 50 млн тонн експортної сільгосппродукції оцінюється мінімум у 15 млрд доларів, інформує Комітет Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики на своїй сторінці
у Фейсбуці.