Тим педагогам, хто погодився співпрацювати, «відкривають зелене світло». Якщо раніше від них вимагали отримати паспорти РФ й самостійно оформити картку в «Промсвязьбанку», то тепер відмови від українського громадянства так категорично вже не вимагають. А в оформленні платіжних карток надають допомогу, аби «особливо цінні фахівці» не стояли в чергах. Та всі пільги мало допомагають: ті ж зрадники визнають, що із 60 шкіл, гімназій та ліцеїв Херсона новий навчальний рік за їхніми правилами мають розпочати лише 17 (в цілому по області 28). Їх називають «базовими», але що криється за цим терміном – абсолютно не зрозуміло.

Для «перезапуску» системи «військово-цивільна адміністрація» не гребує нічим. У директори шкіл «призначають» колишніх господарників, пенсіонерів та й зовсім сторонніх людей. Приміром, гімназію № 1 обласного центру «очолив» завгосп Олександр Білоус, керувати школою № 34 притягли якогось аноніма з глибинки. Ось що про це розповіла діючий директор закладу Ганна Жулінська: «Я цю особу раніше не знала, і не бачила. Каже, що працював директором школи десь у селі на Херсонщині».

З-поміж очільників херсонських шкіл, котрі отримали свої посади після перемоги у кадрових конкурсах ще до війни, також є ті, котрі погодилися на колабораціонізм. Але їх, по-перше, одиниці. А по-друге, часто-густо згоду на співпрацю з них просто «вибивають». Показовий приклад: директора навчально-виховного комплексу № 48 Олену Кірцхалію окупанти викрали й добу протримали у застінках, вимагаючи, аби Олена Петрівна зробила на відео заяву про буцімто своє схвалення переходу шкіл Херсонщини на російські програми. Після того, як добилися бажаного, викрадену жінку звільнили. Вона часу не гаяла: виїхала з окупованої території. Аби відмитися від ганьби, публічно оголосила, що колабораціоністську заяву зробила з примусу. А її школа як працювала за українськими програмами, так і працюватиме – дистанційно.

На сайті «Миротворець» з’явилася також інформація про перехід на бік маріонеткової «влади» й директора школи № 30 (вона вважається у місті однією з елітних) Оксани Барнаш. Власкору «Голосу України» вдалося з нею поговорити телефоном. І моя співбесідниця звинувачення на свою адресу відкинула, пояснивши, що «знаходиться у законній відпустці». Хоча заслужена працівниця освіти України підтвердила: з Херсону не евакуювалася «з особистих причин».

Що жодні навчальні заклади Херсона сьогодні не оминає, то це погроми, які тут влаштовують свіжоспечені «управлінці від освіти» у супроводі озброєної охорони. Причому незалежно від того, планують їх відкривати чи ні. Директор школи № 50 обласного центру Руслан Винник (наразі евакуювався) розповів автору цих рядків, що такі візитери вже побували і в його навчальному закладі. Попередили – школа надалі не працюватиме. По тому знали з фасаду навчального корпусу меморіальну табличку на честь випускника, загиблого героя АТО Романа Набєгова, старанно зішкрябали з стін у коридорах зображення державної символіки й малюнки на українську тематику. А тоді подалися геть, заборонивши членам колективу надалі з’являтися до рідної школи. Отака підготовка до нового навчального року від рашистських ординців.

Херсон.

Фото із сайту i-ua.tv