У публікації йшлося про те, як волинські митники оформили судовий позов на громадянина ФРН, члена благодійної організації Валерія Еске, за "спробу провезти в Україну вантаж з порушенням митних правил".

Інформацією про судовий марафон, який тривав майже рік, поділився радник канівського міського голови Микола Москалець:

* Справді, судова тяганина щодо гуманітарного вантажу з міста-побратима Канева, німецького Фірзена, тягнулася довгих дванадцять місяців, - зазначив Микола Васильович. - Наші неодноразові звернення до волинських митників із роз'ясненням, що Канів упродовж тридцяти років отримував від німецьких партнерів сотні тонн різноманітної допомоги й цей, останній вантаж, нічим не відрізнявся від попередніх, - не мали результату. Митникам, очевидно, кров із носа потрібна була справна цифра про боротьбу з контрабандою. Намагання працівників митниці підтримали земляки з Любомльського районного суду. Не моргнувши оком, служителі Феміди постановили визнати Валерія Еске винним у порушенні митних правил і стягнути з благодійника штраф у розмірі... 2 мільйонів 14 тисяч 57 гривень. Було це 23 вересня 2021 року.

Канівська міська рада, як орган місцевого самоврядування, розпочала боротьбу за справедливе судове рішення. Надзвичайно важливим у цій справі був моральний аспект. Адже "стараннями" волинських митників склалася абсурдна й протиправна ситуація: зарубіжного громадянина, котрий оформляв гуманітарну допомогу на волонтерських засадах й витратив на це чимало особистого часу та зусиль, оштрафовано на "космічну" суму. Як кажуть, за наше жито, нас ще й бито.

- Врешті, - продовжує Микола Москалець, - після декількох судових засідань, почергово Любомльського районного суду Волинської області та Волинського апеляційного суду, Волинський апеляційний суд 27 червня 2022 року постановив:

"Апеляційну скаргу в. о. заступника начальника Волинської митниці Держмитслужби Татарчука М. залишити без задоволення, а постанову судді Любомльського районного суду від 19 травня 2022 року щодо Еске Валерія - без змін. Постанова набирає законної сили негайно... оскарженню не підлягає".

Цій постанові передувала постанова Любомльського районного суду від 19.05.2022 року. В ній суддя дійшов до обґрунтованого висновку, що в діях Валерія Еске в цьому випадку відсутній склад правопорушення.

Але цим очевидним постановам передував майже річний марафон звинувачень людини іншої країни, Валерія Еске, який хотів для України добра, який із перших днів війни з рашистами працював на нашу перемогу, який організовував благодійні вантажі, сприяв створенню комфортних умов для переміщених до Німеччини жінок і дітей...

Після отримання постанови Волинського апеляційного суду у Канівській міській раді з полегшенням зітхнули. Справедливість перемогла. З міста-побратима Фірзена знову надходить допомога - велосипеди для соціальних працівників, візки для людей з інвалідністю (на знімку).

* Таким чином, - констатує Микола Васильович, - всі ми разом можемо стверджувати, що об'єднана Європа справедливо визнала за нами право бути кандидатом до цивілізованої спільноти.

Й це також справедливий і правильний висновок.

Фото Канівської міської ради.