А перед цим сили спротиву повідомили, що в тимчасово окупованих Мелітополі та Бердянську Запорізької області почався пошук колаборантів, які будуть створювати масовку в акціях підтримки псевдореферендуму щодо «приєднання до рф».

— Старші по будинках, квартальні, члени псевдовиборчих комісій — усі, хто допомагатиме окупантам в організації та проведенні референдуму: на вас чекає неминуча кримінальна відповідальність — позбавлення волі на строк до 10 років з конфіскацією майна. Сьогодні ворог каже, що «всіх не пересаджають і в них немає доказів». Проте докази є. І всі ваші дії ми фіксуємо, аби знати, хто допомагає окупантам. Кримінальні справи будуть відкриті, і амністії тут не передбачено, — заявив Іван Федоров.

Мелітопольський міський голова каже про щоденні надходження на електронну пошту zradnyk@mlt.gov.ua повідомлень про тих, хто сьогодні підігрує ворогу та думає, що відповідальності не буде. «Дарма! Всі ваші прізвища вже відомі. Тож думайте: ви продали Батьківщину чи ви залишитесь із Батьківщиною», — наголошує Іван Федоров.

ДОВІДКОВО

Частина 5 статті 111-1 Кримінального кодексу України (колабораційна діяльність):
«Добровільне зайняття громадянином України посади, пов’язаної з виконанням організаційно-розпорядчих або адміністративно-господарських функцій, у незаконних органах влади, створених на тимчасово окупованій території, у тому числі в окупаційній адміністрації держави-агресора, або добровільне обрання до таких органів, а також участь в організації та проведенні незаконних виборів та/або референдумів на тимчасово окупованій території або публічні заклики до проведення таких незаконних виборів та/або референдумів на тимчасово окупованій території — караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від десяти до п’ятнадцяти років та з конфіскацією майна або без такої».