Про це повідомив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду наприкінці минулого тижня.

«Робота з підготовки триває щоденно. Стан готовності житлових будинків до опалювального сезону — 56%, мереж — 57%, об’єктів теплопостачання — 58%. Уже 141 об’єкт теплопостачання відремонтовано. Дві ТЕЦ, які зазнали пошкоджень від обстрілів, відновлено. Створюється резервний запас обладнання на випадок пошкодження інфраструктури в опалювальний сезон. На ці потреби уряд виділив 1,4 млрд грн», — відзвітував Денис Шмигаль.

Прем’єр-міністр наголосив, що один із ключових аспектів підготовки до осінньо-зимового періоду — накопичення енергоресурсів. За його словами, на складах уже є 1,8 млн тонн вугілля, тоді як у жовтні має бути 2,5 млн тонн. Глава уряду дав завдання міністру енергетики Герману Галущенку тримати це питання на особистому контролі.

«Стосовно газу, то вже закачано 12,1 млрд кубів. План Міністерства енергетики — 19 млрд куб. м на опалювальний сезон. Такий план передбачає можливість використання 2,6 млрд куб. м газу для потреб ТЕС і ТЕЦ у разі реалізації різноманітних військових ризиків. Тобто враховуємо всі можливі сценарії, щоб українці взимку були з теплом», — наголосив очільник уряду.

Тим часом у Мінрегіоні під головуванням заступниці міністра розвитку громад та територій України Наталії Козловської провели друге засідання Оперативного штабу із забезпечення будівельними матеріалами.

«За попередніми оцінками, зараз в Україні пошкоджено майже 135 тисяч будівель та споруд. І в 99% об’єктів, що підлягають першочерговому відновленню, найбільше пошкоджень зазнали віконні конструкції.

Тому забезпечення громад такими виробами є вкрай актуальним завданням. Адже зовсім скоро стартує опалювальний сезон і нам потрібно якомога швидше відновити житлові будинки, соціальну та критичну інфраструктуру», — зазначила Наталія Козловська.

На засіданні обговорили можливості прискорення процесів відновлення з урахуванням спроможності віконної галузі.

Державне агентство лісових ресурсів України, напевно, щоб не дорікнули, що не готується належним чином до опалювального сезону, на своїй сторінці у Фейсбуці оголосило про «онлайн-моніторинг придбання населенням паливних дров»!

Для цього відомство, виявляється, розробило спеціальну форму анкетування і нагадало, що «з цього року процедура купівлі паливних дров для населення максимально спрощена. Відтепер дрова паливні можна придбати безпосередньо у лісництвах»! Цікаво, а де це робили раніше?

Тепер — найцікавіше!

Після оплати замовникові доведеться «вирішити організаційні питання щодо доставки дров». Зрозуміло, що інформація Держлісагентства великого ентузіазму у читачів не викликала. Ті, хто хоч раз замовляв дрова для себе, знає, що найліпше, коли продавець займається всіма питаннями у комплексі: і заготівлею, і доставкою, і вантаженням-розвантаженням. Якщо все окремо, то, доста, ладу не буде! І дров можна не дочекатися.

«Виписати і проплатити дрова можна, але коли їх привезуть наші лісники? —запитують учасники обговорення. — Так і зима мине. Не хочу таких дров».

«У Тячівському районі, — пишуть інші, — по року не можуть отоварити оплаченими дровами».

Хтось сердитий у коментарях так і написав, що купити можна, а отримати — ні. Є заяви на купівлю, є квитанції про оплату. Дров нема!

Насамкінець додамо, що лісники про все це чудово знають. Незрозуміло, кому і навіщо знадобилося це недолуге опитування!