Під час війни зупинилися багато виробництв, але не сільськогосподарських. Поставити на паузу цю справу неможливо. Україні та світові потрібен хліб, і альтернативи йому немає. І сьогодні вирішальна стадія боротьби на продовольчому фронті — жнива.

«Праця за штурвалом комбайна нині, як у воєнній машині. Хоч і від фронту далеко, але тривожно. Як раніше казали, що за роботою ніколи вгору глянути, то зараз час від часу поглядаємо на небо. Та кожен виконує свою роботу. Слава нашим Збройним Силам, що жінки і діти сплять спокійно, а ми маємо змогу зібрати вирощене», — кажуть жниварі (на знімку) виробничого підрозділу ТОВ НВФ «Урожай» у Моринцях, що на Черкащині.

Розрахунки з власниками орендованих наділів ніхто не скасовував

На кінець липня механізатори в Чаплинці, Боярці, Вотилівці та Медвині повністю завершили збір ранніх зернових із середньою врожайністю 50 центнерів з гектара. Врожай трохи менший, ніж торік, зважаючи на суху осінь і малосніжну зиму, але його цілком достатньо, щоб провести розрахунок з власниками орендованої землі, забезпечити насіннєвий фонд й навіть допомогти зерном жителям областей, хлібні поля яких спалили бузувіри-орки.

— Збиральна кампанія у нас тривала дванадцять світлових днів, — повідав дільничний агроном Сергій Самбор. — Ми не робили ставку на ударні темпи — сконцентрували зусилля на якості робіт. Обмолот починали за низької вологості зерна, з проведенням заходів протипожежної безпеки на кожному полі. 243 гектари озимої пшениці і 330 гектарів озимого ріпаку впорали трьома комбайнами «Клаас» та «Джон Дір». Останній, до речі, ветеран в парку господарства, але завдяки вмілим рукам екіпажу в складі Сергія Степаненка та Володимира Єжеля нічим не поступається своїм молодшим і потужнішим «колегам». На ньому вони жнивують уже дев’ятий сезон — і є прикладом професіоналізму, взаємовиручки і справжньої чоловічої дружби.

Фундамент під осінню посівну вже закладають

Дух взаємовиручки панує і в маленькому колективі, який обслуговує зерноочисний комплекс ЗАВ-30 на току господарства. Леонід Клинковський, Андрій Пупикін та Володимир Цимбал очищають зерно, завозять його в комору на зберігання, а у вечірній і нічний час чергують, охороняючи збіжжя. Кажуть, стараються, щоб пайовики якомога скоріше отримали зерно нового врожаю і в кожній хаті спекли запашні паляниці.

Упоравшись зі збиранням ранніх зернових, у виробничому підрозділі, механізатори перейшли до заготівлі грубих кормів для тваринництва, якому теж надають важливого значення в цей нелегкий час. Микола Лініченко, Сергій Хижняк, Валерій Сухоярський, Олександр Пупикін тюкують солому і перевозять до місць зберігання. А вже незабаром хлібороби сіятимуть озимину під урожай 2023 року. Фундамент під осінню посівну вже закладають: всі поля після обмолоту одразу дискуються. На виконанні цього важливого агрозаходу вирізняється старанністю досвідчений механізатор Василь Бердичевський. А далі продовжаться жнива на інших масивах: соя, соняшник, кукурудза...

Мобілізованим співробітникам залишили оплату

І на жнивному полі, і на току сьогодні працюють люди, які вже в «Урожаї» не один рік, і ті, хто вирішив поєднати свою трудову діяльність з цим господарством нещодавно. Всі вони націлені на єдиний результат: щоб зерно не залишилося в полі, щоб було чим годувати українську армію. Адже завдяки й хліборобам Україна вистоїть та обов’язково переможе.

— З перших днів війни працівники «Урожаю» повернулись на робочі місця, — коментує директор підприємства Олександр Воскобойнік, — ремонтували техніку, готувались до весни, коли настав час, провели сівбу, доглядали за сходами. Треба віддати належне людям, які тримають оборону на жнивних просторах і розуміють, що сьогодні поле — це теж боротьба, їхня лінія фронту. Й зібраний врожай — зернинка до зернинки — важливий внесок у продовольчу безпеку країни. Завдячуючи ЗСУ, на Черкащині більш-менш спокійно. Тож ми можемо жнивувати. Деякі з наших працівників сьогодні тримають не аграрний фронт, а військовий. І я їм безмежно вдячний. Ми завжди з ними на зв’язку та у разі потреби — допомагаємо необхідним. Такий же курс тримають і в нашому холдингу — керівництво МХП прийняло рішення зберегти заробітні плати мобілізованим співробітникам.

Черкаська область.

Фото автора.