А саме — відсутністю дієвого механізму отримання дозволів на польоти. Термін очікування для отримання дозволу становив 3—4 тижні, в той час як зміщення строків проведення обробітку в сільському господарстві може коштувати значної частини врожаю.

Про це йшлося під час онлайн-зустрічі за участі Мінагрополітики, УКАБ, DroneUA, сервісних компаній «Роботизовані агросистеми», «Дрон Плаза» та агровиробників. Під час зустрічі учасники агроринку спільно з УКАБ звернулися до Міністерства аграрної політики та продовольства з пропозицією спрощення процедури отримання дозволу на польоти агродронами.
«У співпраці з Мін-агрополітики вдалось отримати розпорядження про план залучення військових адміністрацій для того, щоб аграрії отримували дозволи на використання повітряного простору дронами під час війни. Це великий крок уперед, який дозволив почати проводити роботи дронами в полях.

Сьогодні особливо відмічається економічність виконання робіт агродронами: значна економія пального та препаратів, дефіцит яких дуже відчувається цього сезону. Оперативність застосування дронів дозволяє швидко зреагувати на запит від аграрія і проводити роботи тоді, коли від них є максимальна користь», — розповідає оператор ТОВ «Дрон Плаза» Ярослав Стефурак. Він разом з колегами обробляє хімікатами поля кукурудзи у селі Велика Снітинка Фастівського району Київської області.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.