І це в буквальному розумінні слова. Тисячі родин, котрі з перших днів війни тікали від обстрілів та бомбардувань, знайшли притулок у закладах освіти. Вони відчинили свої двері для біженців одразу. Приймали всіх без будь-яких умов та застережень. Хтось зупинявся на кілька годин, хтось на кілька днів чи тижнів. Але комусь так і не вдалось перебратись в інші оселі. Досі загалом у країні використовуються 2318 закладів загальної середньої освіти для розміщення і проживання внутрішньо переміщених осіб.

Не є винятком і Хмельниччина. За інформацією департаменту освіти, науки, молоді і спорту ОВА, в приміщеннях різних закладів краю живуть майже 3,7 тисячі тих, хто опинився без даху над головою. Майже півтисячі з них прихистили школи. Стільки ж залишається у закладах дошкільної освіти та закладах з цілодобовим перебуванням дітей. Підставили своє плече біженцям і виші, заклади професійно-технічної та фахової передвищої освіти. Всі вони допомагали, чим могли. Але з початком нового навчального року ситуація може змінитись.

Адже школи, професійно-технічні заклади, інститути та університети хочуть після майже піврічної перерви розпочати очне навчання. Окрім багатьох інших організаційних завдань, котрі потрібно швидко вирішити для того, щоб перший дзвоник усе-таки пролунав, необхідно ще й знайти житло для тих, хто нині мешкає в навчальних аудиторіях.

Але навіть якби класи і не наповнювалися б учнями та студентами, то перезимувати в школах та ПТУ буде складно. Адже великі приміщення не пристосовані для проживання в них зимою.

Треба діяти швидко, бо час збігає невпинно! До початку нового навчального року у когось залишилось ще пару місяців, а у когось — і кілька тижнів. Бо ж, приміром, деякі виші прийняли рішення про те, що покличуть студентів на навчання вже в серпні. Тож заступник начальника обласної військової адміністрації Володимир Юр’єв уже доручив фахівцям профільних структурних підрозділів детально вивчити ситуацію і завчасно подбати про подальше розміщення переселенців.

Підштовхує до цього і уряд, але там наголошують: у жодному разі люди не можуть бути просто виселені. Може розглядатися лише варіант переселення їх в інші приміщення. Тож ОВА має скласти плани переселення та узгодити їх з відповідними міністерствами.

Завдання ускладнюється ще й тим, що й досі не працює система компенсації закладам, які прихистили внутрішньо переміщених осіб. Адже нині юридичні особи, на балансі яких перебувають житлові приміщення, де проживають переселенці, не мають змоги отримати компенсацію за спожиті тими комунальні послуги. Уряд обіцяє внести зміни у відповідні постанови і врегулювати цю проблему. Але поки що всі фінансові витрати несуть ті, хто перетворив навчальні приміщення на житло.

Влада на місцях теж має докласти зусиль, аби підшукати нові помешкання. Зробити це непросто. Мають запрацювати житлові програми для переселенців, стимули для тих, хто допоможе біженцям з житлом. І все це потрібно зробити дуже швидко. Бо навчальний рік, як і зима, не за горами.

Хмельницька область.