Про це інформує Оператор ГТС України на власній сторінці у соцмережі.

Крім очевидних екологічних переваг розвиток біометанового ринку може забезпечити енергетичну незалежність європейським країнам.

Сьогодні Європа виробляє 15 млрд кубометрів біогазу та 3 млрд кубометрів біометану на рік. Виробництво біогазу та біометану вже створило понад 200 тисяч робочих місць та заощаджує щороку 60 Мт викидів парникових газів (еквівалент CO2).

Швейцарія має намір закачувати біометан в мережу, щоб саме цей вид палива покривав понад 20% споживання паливного газу. Крім того, державні інституції активно співпрацюють з бізнесом та підписали угоди про виробництво 5,5 млн куб. м біометану на рік, що вироблятиметься зі стічних вод та органічних побутових відходів (наприклад кухонні, садові).

Біогазові технології щороку оновлюються, так, два потужні заводи на заході та в центрі Швейцарії переробляють великі обсяги сільськогосподарського гною та субстратів із прилеглих ферм. Інший завод, завдяки новітнім розробкам, вироблятиме 2 мільйони кВт-год. електроенергії та замінить майже 300 000 літрів мазуту, подаючи відпрацьоване тепло в мережу централізованого опалення. Інший блок вироблятиме майже 900 000 кВт/год. електроенергії. Вироблений біометан у Швейцарії використовується і як моторне паливо для автотранспорту. Нині країна орієнтована також і на імпорт біометану.

На тлі агресивної війни росії проти України та наслідків для безпеки енергопостачання в Європі важливо пришвидшити діалог та докласти зусиль політикам, інвесторам та потенційним виробникам біометану. І надзвичайно важливо, щоб у цьому діалозі була присутня Україна, - наголосили у Оператора ГТС України.

За матеріалами прес-служби ОГТС України.

Фото зі сторінки ОГТС України у Фейсбуці.