За його словами, ризик нового конфлікту із сусідньою країною дуже високий, оскільки ситуація в регіоні змінилася після початку війни, яку росія розпочала в Україні.

«Ризик нового конфлікту між Косово та Сербією високий. Було б безвідповідально, якби я сказав інакше, особливо коли світ побачив, що росія зробила з Україною», - зазначив Альбін Курті. Він наголосив, що за новою напруженістю у відносинах із Сербією стоїть саме росія, бо «до вторгнення в Україну можливості (виникнення конфліктів з Белградом) були невеликі, але зараз ситуація змінилася».

Але прем'єр-міністр Косово не втрачає оптимізму і висловив сподівання, що зустріч з президентом Сербії, яка має відбутися наступного тижня у Брюсселі, та відвертий обмін думками «допоможе знизити напруженість».

Александр Вучич уже розуміє, що плани кремля із захоплення Києва і всієї України повністю провалилися, і росія перетворилася на країну-ізгоя, з якою вже ніхто, крім деяких диктаторських режимів, не хоче мати справу. Підтримуючи далі путіна, Вучич може добитися лише того, що Сербія також може опинитися за залізною завісою від цивілізованого світу.

На думку Альбіна Курті, лише прискорене прийняття Косово до НАТО може сприяти досягненню міцного миру і безпеки в регіоні. Косовські ЗМІ повідомили, що на сайті канцелярії прем'єр-міністра опубліковано прес-реліз стосовно майбутнього діалогу між Республікою Косово та Сербією. В ньому підтверджується готовність Приштини до принципового, але зваженого діалогу з Белградом. «Наша позиція прозора і ґрунтується на євроатлантичних цінностях», - наголошується у ньому. А основою повної нормалізації відносин із Белградом має стати взаємне визнання.