Російські правозахисники, повідомляє «Верстка», отримали понад два десятки повідомлень про примусові збори без проходження медкомісії та підтвердження категорії придатності. Це грубе порушення законодавства, на яке ніхто не реагує.

Під виглядом зборів путінський фашистський режим проводить приховану мобілізацію. Кого викликали повісткою, кого запросили по телефону, а кого - через відділ кадрів за місцем роботи. Збори мають тривати до 60 днів.

У «запасників» одразу відбирали паспорт та військовий квиток - і відправили в Білгородську область ніби ремонтувати техніку і вантажити боєприпаси. Хто відмовлявся, скручували руки і насильно доправляли до військових частин. З деким вели розмови про підписання тримісячного контракту на військову службу.

«Вони прирівнюються до військовослужбовців і мають такі самі права. Перед відправленням до військових частин на навчання вони повинні пройти медкомісію і підтвердити категорію придатності, бо з часу служби минуло п'ять чи двадцять років і багато чого змінилося. Могли з'явитися хронічні хвороби, через які «запасники» не можуть служити. Ми бачимо, що людей просто пакують і ще змушують підписувати контракти», - зазначають правозахисники. Вони радять військовозобов'язаним писати рапорти про непроходження медогляду, а також про антивоєнні переконання, що могли з'явитися за час перебування у резерві.

Як вважають у правозахисній організації «Школа призовника», закон рф про військовий обов'язок та військову службу дозволяє «запасникам» відмовитися від участі у зборах - за це не передбачено адміністративної чи кримінальної відповідальності.

Такі повідомлення з росії свідчать, що регулярні війська вичерпали свій ресурс і влада вдається до різноманітних заходів, часто незаконних, аби поповнити втрати живої сили на війні з Україною. Для «спецоперації» вербують зеків, змушують регіональну владу створювати добровольчі батальйони, лави яких часто поповнюють безробітні й боржники, сподіваючись у такий спосіб вирішити свої побутові проблеми. Воюють переважно діти з бідних сімей і віддалених регіонів.

Пропагандистська машина двадцять чотири години на добу закликає росіян до патріотизму, але останні соціологічні дослідження свідчать, що масова мобілізація в росії не знайде прихильників, швидше навпаки. Мало того, путінська піхота, яка побувала в зоні бойових дій, дедалі частіше пише рапорти і відмовляється воювати. Для залякування таких створюють концтабори, які охороняють головорізи з приватної військової компанії «Вагнер» - її фінансує колишній зек і друг путіна євгеній прігожин.

Затягування війни може враз похоронити в могилі путінський фашистський режим, як свого часу війна в Афганістані призвела до краху СРСР. А нинішня рф - це продукт напіврозпаду СРСР, і процеси підуть далі, «спецоперація» їх тільки прискорить.

Карикатура Радіо Свобода.