На 80-ті роковини Голодомору 1932—1933 рр. у Національній опері України відбулася прем’єра жалобного дійства «Червона земля. Голод». Це — плід натхненної праці Вірко Балея, відомого американського композитора українського походження, диригента і піаніста, лауреата престижних американських нагород — премій Греммі та Американської академії мистецтв і літератури, а також — Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка за значний внесок у розвиток української музики і її поширення в світі. Композитор на київській прем’єрі сам був за пультом диригента.

Автор лібрето — член Нью-Йоркської групи поетів Богдан Бойчук, редактор літературного журналу «Сучасність» і співредактор, разом із Богданом Рубчаком, антології сучасної української поезії «Координати». Виконавці — талановиті оперні співаки, знані не тільки в Сполучених Штатах, а й у Європі: Марі Плетт, Тод Фітцпатрик, Джон Дайкерс, Ерік Бреннер. З українського боку долучилися камерний хор «Київ» і Національний ансамбль солістів «Київська камерата». Режисер-постановник — народний артист України Василь Вовкун. Сценографія народного художника України Тадея Риндзака.

Твір — глибокого філософського змісту і шекспірівського трагічного звучання, як зазначили фахівці після перегляду вистав у Лас-Вегасі та Нью-Йорку. Сценічне втілення в столиці України вражає. Стіни наче розступаються, а склепіння ніби піднімається, відкриваючи небо над усіма земними просторами. Біль пережитого українськими селянами доносять до сучасників трагічні мелодії та англомовні речитативи. У переповненому залі западає глибока тиша. Слова англійської, здається, зрозумілі і без перекладу (хоча для полегшення сприйняття українських слухачів над сценою пливуть субтитри): кожен звук — як свічка пам’яті. Все злочинне і злочинці хай будуть навіки прокляті й осуджені, викинуті на смітник історії. Як писав Тарас Шевченко: «І стане купою на купі Смердячий гній, — і все те, все Потроху вітер рознесе...»

Вадим Пепа, письменник, лауреат літературно-мистецької премії ім. І. Нечуя-Левицького.