Станом на 08:00 10 серпня 2022 року Запорізька АЕС працює з ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки. Про це повідомляє «Енергоатом» на своїй сторінці в Телеграмі.

«У результаті атаки на Запорізьку АЕС на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист, відключений один із трьох працюючих енергоблоків. Внаслідок обстрілів серйозно пошкоджено азотно-кисневу станцію та об’єднаний допоміжний корпус. Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, також високою є пожежна небезпека», — йдеться у повідомленні.

Крім того, пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика ССВЯП ЗАЕС.

Варто зазначити, що Запорізька АЕС продовжує працювати і виробляти електроенергію для потреб енергосистеми України. «Український персонал станції продовжує працювати і докладати всіх зусиль для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, а також ліквідації наслідків пошкоджень», — зазначається у повідомленні.

Водночас наголошується, що ЗАЕС досі окупована та контролюється російськими військовими, і з огляду на те, що дії загарбників передбачити неможливо, загроза фізичній безпеці станції залишається.
Тому Україна закликає світову спільноту невідкладно вжити заходів для примусу росії звільнити ЗАЕС та передати електростанцію під контроль України заради безпеки всього світу.

Марина КРИВДА.

***

Україна вимагає негайної демілітаризації ЗАЕС та міста Енергодар на всіх міжнародних майданчиках, включаючи ООН та МАГАТЕ. Інакше — росія може використати ядерний шантаж та штучно створити аварійну ситуацію з витоком радіації задля фіксації статусу-кво у війні та припинення звільнення окупованих територій Збройними Силами України.

Про це заявив народний депутат «Слуги народу» Єгор Чернєв (на знімку).
«росіяни мають відвести війська та створити навколо станції демілітаризовану зону радіусом хоча б у 5 кілометрів. Якщо ж вони відмовляться — це стане свідченням того, що ядерний сценарій існує, і росіяни готові забруднити радіацією все навколо, тільки щоб врятувати обличчя путіну і не здати Херсон», — сказав він.

За його словами, нездорова активність росіян навколо ЗАЕС наштовхує на думку, що вони можуть намагатися спровокувати аварію на станції з витоком радіації для припинення бойових дій та початку переговорів.

«Вочевидь, вже навіть у кремлі зрозуміли, що війну їм не виграти. Крім того, внаслідок фактичного оперативного оточення росіян на правому березі Дніпра, втрата росіянами Херсона стає дедалі вірогіднішою, що може призвести до політичних потрясінь і у самій росії», — зауважив політик.

У такій ситуації путіну життєво необхідно негайно зупинити бойові дії, розпочати переговори, переконаний Єгор Чернєв. Потужна інформаційна кампанія як напряму, так і через своїх агентів на Заході, яка мала тиснути на нас сісти за стіл переговорів, результату не принесла. Тому тепер у хід пішов ядерний шантаж, додав він.

«Навіть невелика аварія та витік радіації дасть росіянам змогу вимагати припинення бойових дій на всьому півдні та закликати світ долучитися до ліквідації наслідків катастрофи. Звісно, під російським контролем. За таких розкладів росіяни можуть сподіватися, що лінія зіткнення зафіксується, війна зупиниться, а з нею припиниться і звільнення окупованих територій. Що дасть їм змогу зміцнитися на півдні та накопичити нові сили для подальшого наступу», — застеріг депутат «Слуги народу».

Єгор Чернєв наголосив на тому, що путін врешті-решт має зрозуміти: жодні його сценарії в Україні не спрацюють — ані техногенні катастрофи, ані ракетні обстріли, ані ядерні удари не змусять нас капітулювати чи навіть зупинитися.

«Бо це наша земля. І ми будемо за неї боротися до звільнення останнього метра», — підсумував він.