Зазначена програма допоможе підприємствам продавати продукцію, повністю чи частково виготовлену в Україні, через систему державних закупівель Prozorro і реалізовуватиметься за допомогою інструментів локалізації, що передбачає відповідні вимоги до походження продукції.

«Мета програми — стимулювати машинобудівну промисловість шляхом створення попиту на таку продукцію. В результаті очікуємо на формування десятків тисяч нових робочих місць, збільшення податкових надходжень до бюджету, зростання ВВП, що дасть змогу пришвидшити відновлення української економіки», — наголосила Перша віце-прем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко.

Для забезпечення практичного втілення програми Кабінетом Міністрів України ухвалено порядок підтвердження частки вітчизняних складових у продукції, відповідно до якого до участі у публічних закупівлях допускаються товари, в яких не менш як 10% внутрішньої складової вироблено на території України. Щоб виключити можливі маніпулювання даними, постачальник продукції після перемоги на аукціоні зобов’язаний надати замовнику розрахунки щодо рівня локалізації на поставлений товар чи партію товару.

Серед видів продукції, на які поширюються згадані вимоги, — автомобілі швидкої допомоги, пожежні авто, електробуси, окремі деталі, зокрема двигуни, турбіни, насоси та компресори тощо.

Вимоги не розповсюджуються на продукцію з країн, з якими Україна підписала Угоди про вільну торгівлю, а також на товари учасників Угоди про державні закупівлі. Це, зокрема, країни ЄС, Японія, США, Південна Корея, Сінгапур, Гонконг, Канада.

Крім того, Кабінет Міністрів України затвердив порядок моніторингу дотримання вимог стосовно ступеня локалізації виробництва. Такий моніторинг здійснюватиметься для мінімізації ризиків один раз на півроку Міністерством економіки України.

Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про публічні закупівлі» щодо створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості» (закон про локалізацію), ініціатором та головним із супроводження якого був Комітет з питань економічного розвитку, набрав чинності 14 липня 2022 року.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради України.