Зокрема, ішлося про виконання умов, які Єврокомісія сформулювала до України, надавши їй статус кандидата на вступ до Євросоюзу. У засіданні взяли участь віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, заступник керівника Офісу Президента України Ігор Жовква, представники міністерств, Національного банку України, народні депутати та представники громадянського суспільства.

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе зазначила, що в Україні, як і в інших країнах, саме урядові структури мають основну роль у процесі адаптації законодавства до права Європейського Союзу. Вона висловила сподівання, що спроможність Кабінету Міністрів та міністерств у цьому сенсі буде зростати. Але також, на її думку, потрібно зміцнювати і спроможність Верховної Ради України. «Це добре, що ми ухвалили Постанову (Постанову №7595  про деякі заходи щодо виконання зобов’язань України у сфері європейської інтеграції). Це добре, що ми зараз працюємо над змінами до Регламенту ВР. Ми, до речі, в нашому Комітеті домовилися, що спільно напрацюємо наші пропозиції до цих змін до Регламенту і, сподіваємося, що в цьому діалозі Комітет буде почуто. Але ми з вами прекрасно розуміємо, що, аби рухатися швидко — потрібна серйозна, системна, державна, інституційна машина, інституційний механізм реалізації євроінтеграційних завдань», — сказала голова Комітету.

Вона наголосила на потребі постійного моніторигну неадаптованого ще законодавства до права ЄС і того законодавства, яке лише частково враховує акти права ЄС: «Ви знаєте, що у нас є купа законопроєктів, які були ухвалені і які тільки клаптиково враховували ті чи інші Директиви і Регламенти. А в подальшому нам потрібно буде думати про те, як вдосконалити цей процес і ті дірки, які залишилися в нашому законодавстві, закрити».

Іванна Климпуш-Цинцадзе висловила сподівання, що інституційна спроможність Комітету з питань інтеграції України до ЄС також буде посилена: «Ми дуже розраховуємо, що в результаті ухваленої Постанови (я вже спрямувала свого листа на Спікера Парламенту) кількість штатних одиниць у секретаріаті нашого комітету теж суттєво збільшиться, щоби ми могли виконувати ті завдання, які передбачені Постановою».

Голова Комітету з питань інтеграції України до ЄС закликала Уряд докласти зусиль до вирішення ще однієї системної і масштабної проблеми — офіційних перекладів актів права ЄС: «Це для нас величезна системна проблема. Постановою, яку ухвалила ВР, передбачається не тільки наявність таблиць відповідності, а й офіційних перекладів. Очевидно, що Верховна Рада не може на себе взяти цю роботу».

Віцепрем’єрка Ольга Стефанішина, зі свого боку, окреслила, як Уряд бачить основні кроки України на шляху до членства України в ЄС. За її словами, у найближчі 3-4 місяці Україна має сконцентруватися на виконанні домашньої роботи, яка буде базою для подальших перемовин щодо відкриття переговорного процесу щодо чнества в ЄС. Наразі Уряд, сказала вона, концентрується на двох основних аспектах — виконанні семи політичних рекомендацій, за результатами яких буде надана оцінка прогресу України, і Європейська Комісія буде зобов’язана сформувати бачення щодо подальших кроків, пов'язаних із членством України в ЄС. Другий блок — максимальне виконання Угоди про асоціацію, бо до кінця року Європейська Комісія оцінить другу частину опитувальника, яка стосується всіх сфер наближення законодавства до права ЄС. Ольга Стефанішина повідомила, що сьогодні є 147 нормативно-правових актів, які мають бути ухвалені з тим, щоби завершити, наскільки це можливо, виконання Угоди про асоціацію. Усі ці 147 актів є пріоритетними.

Іванна Климпуш-Цинцадзе також нагадала про необхідність оновлення системи моніторингу виконання Угоди про асоціацію. Зокрема, для того, щоби фіксувати не лише прогрес, а й регрес у реалізації Угоди. Гендиректорка Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції Наталія Форсюк поінформувала, що спільно з Мінцифри зараз працюють над оновленням цієї системи: «На сьогоднішній день ця система вже трохи архаїча у плані того, що вона абсолютно не має зв’язку з реальним часом. На жаль, забюрократизовує процес. Тому, що органи влади раз на три місяці звітують нам, після цього ми перевіряєм цю інформацію, після цього вона руками вноситься в систему Пульс Угоди. В проекті технічного завдання, яке ми погодили і зараз активно опрацьовуємо в консультації з Мінцифри, в нас, якраз, є режим реального часу, де органи влади через систему будуть подавати свою звітність в Урядовий офіс. Ми або будемо її приймати, і вона одразу буде відображатись в Пульсі в цей самий момент, або — повертати на доопрацювання, якщо недостатньо підтверджуючих документів. І, відповідно, всі зможуть це бачити в режимі реального часу».

Голова Комітету наголосила, що для успішного виконання євроінтеграційних завдань між різними гілками влади потрібна системна взаємодія і робота: «Потрібне зміцнення наших можливостей і спроможностей на рівні міністерств, на рівні Уряду, на рівні Верховної Ради України, як в окремих секторальних Комітетах, так і в нашому Комітеті, на рівні апарату». Вона зазначила, що Комітет напрацює рекомендації до органів влади за результатами сьогоднішнього засідання. Ці рекомендації буде спрямовано до Кабінету Міністрів. «Будемо сподіватися, що вони будуть враховані у подальшій роботі», — підсумувала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Інформаційне управління