Так, отримати гранти на створення чи розвиток вже наявної власної справи зможуть 71 підприємець Дніпропетровщини, які подали на це заявки з 1 липня. Кошти надійдуть у рамках державної програми "єРобота". Заяви та бізнес-плани для отримання мікрогрантів опрацьовує спеціальна комісія в обласному центрі зайнятості. Її члени проводять із кандидатами співбесіди.

Гранти нададуть переважно для налагодження виробництва з деревини і корка, виготовлення металевих виробів, фруктових і овочевих соків, вирощування зернових культур тощо.

"З кожним днем охочих скористатися новою урядовою програмою щодо отримання мікрогрантів стає більше. Нині область є однією з лідерів за кількістю заяв. Очікуємо на створення нових робочих місць у регіоні", - розповіла голова комісії, заступник директора обласного центру зайнятості Раїса Малоіваненко.

Прийом заявок триває. Розмір гранту - не менш як 50 тисяч гривень. За умови створення одного робочого місця - 150 тисяч гривень, двох - 250 тисяч.

У службі зайнятості зазначають, що найбільше заяв надійшло з Дніпропетровської, Львівської, Вінницької, Полтавської областей та м. Київ. Середній розмір гранту становив 227 тисяч гривень. До популярних напрямів діяльності, згідно з поданими бізнес-планами, належать:

- 29% заявників планують займатися оптовою та роздрібною торгівлею, ремонтом автотранспорту;

- 20% вбачають перспективи в переробній промисловості;

- 12% - тимчасове розміщення й організація харчування.

Тому найближчим часом у цих та інших галузях економіки очікують на створення 868 нових робочих місць.

Водночас з початку війни до обласної служби зайнятості звернулися понад шість тисяч українців, які виїхали з районів проведення бойових дій, з них більш як 4 800 отримали довідку внутрішньо переміщеної особи. У пошуках роботи перебувають 2 460 безробітних з числа ВПО. Три чверті з них - жінки. За цей час за допомогою фахівців служби знайшли роботу 1 685 переселенців.

"Нову роботу знайшли у сфері охорони здоров'я, на підприємствах переробної, добувної промисловості, оптової та роздрібної торгівлі, сільському господарстві. Переважно переселенці працюють електрогазозварниками, слюсарями-ремонтниками, сестрами медичними, водіями, продавцями, економістами, бухгалтерами, касирами, пекарями, швачками та іншими фахівцями", - розповідають у службі.

135 безробітних з числа внутрішньо переміщених осіб направили на професійне навчання, ще 29 залучили до громадських робіт. Компенсацією за працевлаштування 1 117 внутрішньо переміщених осіб отримали вже 373 роботодавці - їм виплатили понад 6,7 мільйона гривень.

"Внутрішньо переміщені особи та громадяни, які перебувають на території, де ведуться бойові дії і мають нерозірвані трудові відносини, можуть розірвати їх в односторонньому порядку в центрі зайнятості. Для цього в будь-якому центрі треба подати заяву на ім'я роботодавця про припинення трудового договору (одночасно із заявою про бажання отримати статус безробітного). Зі свого боку служба зайнятості бере на себе обов'язок повідомити про це роботодавця, Пенсійний фонд і податкову службу", - додають в службі.

Інфографіка Дніпропетровського обласного центру зайнятості.