Як повідомили у Державному бюро розслідувань, ще у 2019 році у 25-ї окремої Січеславської повітрянодесантної бригади викрали та продали комплекс розвідки, який був прийнятий на озброєння у 2015-му. За документами, комплекс згорів у січні 2019 року під час пожежі у Луганській області.

"Однак працівники бюро з'ясували, що насправді він був викрадений з військової частини напередодні. Лазерний прилад розвідки, який є основною частиною комплексу, був вилучений у приватної особи, яка його переховувала тривалий час. На той момент вартість приладу становила понад півмільйона гривень", - зазначають у ДБР.

У межах кримінального провадження, відкритого за викрадення військового майна, в умовах особливого періоду, встановлюється причетність конкретних осіб до викрадення комплексу, а також вживаються дії щодо пошуку іншого військового майна, яке "згоріло" під час пожежі. Відтепер прилад допомагатиме бити ворога на передовій.

Також повідомлено про підозру директору будівельного підприємства за фактом привласнення чужого майна шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах.

"Вказаний керівник комерційного підприємства під час виконання договору підряду на будівництво казарми поліпшеного планування у Дніпропетровській області у листопаді 2018 року одержав для цього всі необхідні технічні ресурси та засоби. Однак упродовж 2018-2019 рр. вказане майно для будівництва казарми він фактично не використовував, замовнику його безпідставно не повернув, натомість незаконно розпорядився ним на власний розсуд", - розповіли в Нацполіції. Таким чином державі завдано економічних збитків на загальну суму понад 850 тисяч гривень.

Наступний факт пов'язаний із викриттям двох колаборантів з Кривого Рогу. У березні та у травні чоловіки розміщували на своїх сторінках в забороненій соціальній мережі дописи, в яких заперечували збройну агресію рф та схвалювали тимчасову окупацію російськими військами території України.

"Крім того, під дописом з російського інформаційного ресурсу один із них залишив коментар з підтримкою дій держави-агресора рф та її збройних формувань, а інший колаборант закликав до знищення українських військових", - інформують в обласній прокуратурі.

Під час обшуку за місцем проживання зловмисників вилучили комп'ютерну техніку, яка використовувалася в протиправній діяльності.

І, нарешті, про операцію "Актив", під час якої на російську частку капіталу місцевого фармацевтичного підприємства вартістю майже мільярд гривень накладено арешт. За наявної інформації, зазначена дніпропетровська компанія є дистриб'ютором та постачальником лікарських препаратів і товарів медичного призначення до закладів охорони здоров'я, зокрема і за бюджетні кошти. Обсяги загального доходу підприємства у 2020 році становили майже 13 мільярдів гривень.

"Задокументували факт протиправної діяльності службових осіб підприємства, чверть статутного капіталу якого належить російському бенефіціару. Щоб унеможливити подальше виведення коштів на корпоративні права частки статутного капіталу було накладено арешт. Наразі активи загальною вартістю майже мільярд гривень передано до Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів", - зазначають правоохоронці.

При цьому розслідують одразу декілька кримінальних порушень. Це привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів), зловживання владою або службовим становищем), а також легалізація (відмивання) майна, одержаного злочинним шляхом.

Дніпропетровська область.

Десантникам повернули прилад.

Горе-будівникам доведеться відповідати.

Фото з відкритих джерел.