Його проводять в рамках реалізації Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.

Тих, хто бажав перенавчитися, розділили на шість груп, сформованих за п’ятьма робітничими професіями. Отже, до кінця серпня 76 внутрішньо переміщених осіб отримають навички електрогазозварника, електромонтера з ремонту та обслуговування електроустаткування, оператора поштового зв’язку, контролера-касира та перукаря.

За словами директора департаменту гуманітарної політики Дніпровської міської ради Ксенії Сушко, досить інтенсивний курс навчання розрахований на три тижні. За цей час люди отримають часткову кваліфікацію за тією чи іншою професією.

«Уже є домовленість, що кожен учасник перенавчання буде працевлаштований. До Дніпра прибули багато переселенців, і, щоб влаштуватися на роботу, їм необхідне таке перенавчання, зокрема, йдеться про робітничі професії, які нині дуже затребувані. Місто це добре розуміє, тому й активно включилося в таку роботу», — каже Ксенія Сушко.

Начальник інспекції з питань праці та зайнятості населення міської ради Тетяна Янушкевич наголошує, що ця проблема гостро постала з початком війни. «Упродовж двох-трьох тижнів спостерігали, що в нашому телеграм-каналі не знімаються вакансії саме робітничих спеціальностей — електромонтерів, електрогазо-зварювальників та й загалом напряму, пов’язаного з електромережею. Тобто вакансії є, натомість бракує людей, які можуть обійняти такі вакантні посади з достатньо високим рівнем заробітної плати. У телеграм-каналі інспекції провели анкетування щодо готовності людей перенавчатися для часткової кваліфікації, щоб влаштуватися на роботу за робітничою спеціальністю», — розповідає вона.

На базі Дніпровського центру професійно-технічної освіти та Дніпровського центру професійної освіти сформували відповідні групи, провели роботу з роботодавцями щодо їхньої готовності взяти на роботу людей після навчання. Приходити і обирати потенційного працівника вони можуть уже під час виробничої практики.

Одним із тих, хто опановує кваліфікацію електрозварювальника, став студент із Сєвєродонецька Валерій Алєксєєв.

«Переїхав до Дніпра з батьками. Я ще студент. Але часи такі, що вже потрібно працювати. Опанувавши кваліфікацію елетрозварювальника, планую працювати за цим фахом, поєднуючи з навчанням в університеті. Це гарний проект, коли за невеликий проміжок часу можна отримати нову професію, влаштуватися на роботу і заробляти кошти», — вважає хлопець.

Дніпропетровська область.