У грудні 2021 року Верховна Рада України ухвалила Закон № 1978-IX «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну», спрямований на зменшення привабливості тютюнових виробів, захист від впливу вторинного тютюнового диму, викидів від електронних сигарет та аерозолю тютюнових виробів для нагрівання у публічних приміщеннях тощо.

Так, згідно з нововведеннями, з 11 липня 2022 року почала діяти заборона на куріння, вживання та використання тютюнових виробів, електронних сигарет, пристроїв для нагрівання тютюну та кальянів у визначених місцях.

Зокрема, це стосується транспорту загального користування, що використовується для перевезення пасажирів, у тому числі й таксі, а також вокзалів, станцій та зупинок громадського транспорту.

Що це означає для пересічних громадян, коментує Володимир Крейденко (на знімку), заступник голови парламентського Комітету з питань транспорту та інфраструктури, який долучився до розробки покращеної відповідної законодавчої бази та й сам активно підтримує боротьбу з курінням.

За словами народного депутата, відтепер куріння у громадському транспорті (автобуси, поїзди, літаки) та його транспортній інфраструктурі (на зупинках, станціях чи вокзалах) — під жорсткою законодавчою забороною. В таксі, між іншим, також курити заборонено. Єдиний виняток стосується аеропортів — там дозволено вживати тютюнові вироби лише в спеціально облаштованому відокремленому приміщенні. Однак адміністрація летовища може відводити спеціальні місця для тютюнопаління та вживання інших видів сигарет та пристроїв для них. Загальна площа таких приміщень не може перевищувати 5% загальної площі споруди аеропорту. Вони повинні бути обладнані витяжною вентиляцією і мати спеціальні позначення.

Також за новим законодавством, сигарети для нагрівання прирівняли до звичайних сигарет, е-сигарет та кальянів, і за їх вживання у заборонених місцях передбачено накладення штрафу — як на самого курця, так і на адміністрацію закладу чи приміщення, де відбулося правопорушення.

Разом з тим, нагадує Володимир Крейденко, особи, які зіткнулися з обкурюванням у недозволеному місці, можуть звернутися зі скаргою до адміністрації закладу або установи, поліції чи скласти скаргу до Держпродспоживслужби на заклад, адміністрація якого створює умови для куріння. До речі, скаргу можна подати і в електронний спосіб, в тому числі і з мобільного телефону.

Народний обранець упевнений, що посилення антитютюнового законодавства є чудовим євроінтеграційним рішенням і безперечно буде підтримане українцями. Бо ж сумлінне дотримання законів та турбота про власне здоров’я є неоціненним вкладом у розвиток держави, а також у Перемогу України у війні з рф. Володимир Крейденко пропонує усім небайдужим співвітчизникам підтримати нововведення та доєднатися до активної боротьби з курінням, у тому числі і з пасивним.