На Херсонському та Криворізькому напрямках він уже перекинув на правий беріг Дніпра певну кількість сил та почав атакувати ЗСУ, демонструючи готовність наступальних та штурмових дій на окремих ділянках. Проте наші захисники відбивають ворожі штурми і змушують його відступати. Про це розповів у телеефірі Директор New Geopolitics Research Network Михайло Самусь, коментуючи поточну ситуацію на фронті.

Військовий експерт додав, що спостерігається укріплення позицій російських військ на лівому березі Дніпра.

«Складається враження, що ворог готується до оборони, а не до наступу. Для наступу у нього немає достатніх сил, він уже не може створювати тиск на українські позиції, як це було місяць тому. Зараз ворог обмежується тактичними штурмами», — зазначив він.

Відвоювати нашу територію і зупинити бої на кордонах хоча б станом до 24 лютого нині ми не маємо сил, засобів та можливостей, щоб це зробити військовим шляхом до кінця року. Але й знижувати інтенсивність бойових дій не можна. Таку думку висловив Роман Костенко, народний депутат України, полковник СБУ.

«Залишитися на тих місцях, де ми зараз є, і перестати стріляти, як кажуть, тільки для того, аби не було активної фази бойових дій, то це зрада тих людей, які перебувають на окупованих територіях. Тому ми маємо битися, щоб іти та деокуповувати території», — сказав він в ефірі «Еспресо».

За словами Костенка, ЗСУ не повинні збавляти темп, Україна і надалі має просити зброю в західних партнерів, щоб відвойовувати свої території.

«Але все залежить від багатьох факторів. Наприклад, якщо завтра нам дадуть більше зброї, сотні гаубиць та сотні HIMARS, то це реально зробити. Якби за нами була ініціатива, то ми могли б собі дозволити закінчити гарячу фазу, а зараз ми повинні її підтримувати. Тобто зменшення гарячої фази означає замороження конфлікту, нам цього не потрібно», — пояснив народний обранець.
Закінчення гарячої фази війни не означає, що українські військові вийдуть з окопів. Про це в інтерв’ю «Українській правді» заявив міністр оборони Олексій Резніков. Він зазначив, що порівняно із травневими подіями, коли українська армія зазнала найбільших втрат, «зараз це кратно менше, тому що нам вдалося завдяки новій зброї поступово завдавати оті точкові ураження по складах, пунктах управління, по командуванню. І їх навала зупинилася, просування йде досить повільно. Але це теж кров’ю і життям наших хлопців».

За словами очільника МОУ, можливо таке, що внутрішня ситуація в деяких країнах погіршуватиметься через війну, і це може послабити позиції України. Мовляв, тоді деякі політики мріятимуть, аби посадити Київ за стіл перемовин.

«Тому ми маємо максимально бути у виграшній позиції завдяки відповідним рішенням, діям Збройних Сил, продовженню озброєння від партнерів і віри в те, що ЗСУ, весь сектор безпеки і оборони спроможні перемогти. Я абсолютно вірю, що це реалістичний план», — резюмував Олексій Резніков.