Раніше дані своєрідного рейтингу міст за кількістю ракетних обстрілів озвучив секретар РНБО Олексій Данілов. Він зазначив, що Миколаїв - на третьому місці в країні за цим показником, після Ізюма та Маріуполя.

Олександр Сєнкевич пояснив, що лінія фронту перебуває на відстані 20-30 кілометрів від обласного центру. По місту б'ють ракетами трьох типів та артилерією. Перший тип - касетні снаряди, головна ціль яких - вбивство людей, пошкодження техніки. Ці снаряди заборонені всіма світовими конвенціями. Другий тип - це ракети С-300 для стрільби по наземних цілях. Третій - ракети "Калібр", які залишають після себе величезні вибоїни. Також місто обстрілюють далекобійною артилерією типу "Піон", що стріляє на 45 кілометрів та здебільшого атакує Корабельний район міста, який територіально ближчий до Херсона. Саме з передмість Херсона (Молодіжне, Антонівка) і ведеться обстріл Миколаєва.

На жаль, ракети із сусідньої області найчастіше летять півтори-дві хвилини. Тому місто навіть не встигає оголошувати сигнал повітряної тривоги. Спочатку стається вибух, вже після цього запускається сирена. Якщо ракети летять з моря, з тимчасово окупованого Криму, тоді сигнал тривоги звучить раніше за вибухи.

Розповів Олександр Сєнкевич і про особливості життя у прифронтовому Миколаєві. "Сьогодні з 480 тисяч миколаївців ми реєструємо майже 230 тисяч. Такі цифри можу назвати, виходячи з підрахунку по споживанню води, вивозу сміття, користування мобільними телефонами". Міський голова не перестає зазначати, що перебувати у Миколаєві досі небезпечно. Він нагадав про важливість евакуації. Нині вона добровільна, тож кожен робить вибір самостійно.

"Я і на початку війни, і сьогодні закликаю всіх виїжджати з міста. Потрібно залишитися живими. Сьогодні головне - зберегти життя людей. Щодня відбуваються обстріли в різних районах нашого міста. Неможливо попередити, яке місце це буде (чи район багатоповерхівок, чи це буде приватний сектор, чи школа). Багато хто каже: "Нам нікуди їхати". Повірте мені, всім нікуди їхати, але всі від'їжджають і знаходять собі місце, де вони можуть залишатися. Для нас краще, аби миколаївці були засмучені, але живі, аніж щасливі, але під завалами й мертві".

Олександр Сєнкевич повідомив про існування двох головних проблем життєдіяльності міста. Перша - відсутність централізованого постачання питної води, адже до сьогодні в трубопроводі - технічна вода з лиману, яка хоч і проходить очищення, але залишається непридатною для вживання. Друга проблема - опалювальний сезон. "Ми переживаємо, чи зможуть будинки прийняти тепло, адже багато залишилися без вікон і скла", - зазначає він. Утім, міський голова висловив сподівання, що наші війська просунуться вперед і взимку визволять Херсон. Тоді і Миколаєву стане легше.

Фото з відкритих джерел.