Український прапор у молодіжному кварталі Будапешта.

Воно й не дивно. Адже офіційно влада Угорщини не підтримує Україну в боротьбі з російським агресором. Воєнну символіку в столиці не дуже й побачиш, як і масових закликів щодо припинення війни.

Тим-то приємно бачити кожен раз милу оку нашу національну символіку - чи то в торговому центрі неподалік центрального залізничного вокзалу, де на сітібордах є заклики допомогти українцям та інформація про те, куди звертатися біженцям по підтримку.

Таку саму інформацію можна почерпнути з дописів у групі, що її підтягує на телефоні Вайбер одразу по приїзді до Угорщини. Є тематичні групи допомоги українським біженцям у Фейсбуці, де детально пояснюють умови перебування в цій країні, повідомляють про мовні курси, працевлаштування та соціальний захист.

Українську мову в інтернаціональному Будапешті можна почути, що неодмінно підштовхує до запитань про ставлення угорців до українських біженців. Співрозмовники зазначали про осуд війни загалом та російських агресорів, зокрема. Однак довелося побачити в одній локації агресорську літеру z. Проте вона була закреслена навхрест і навіть замальована нашим синьо-жовтим прапором.

Ще однією прикрістю стала участь у популярному угорському музичному фестивалі Sziget кількох українських виконавців - у цьому молодіжному форумі свободи, на жаль, організатори дозволили виступ і представникам росії. Начебто наші артисти зверталися, аби не допустити їх до участі, однак нічого не домоглися. Утім, і самі не гребують виступати на одній сцені з виконавцями з країни-агресора. Фестивальні прапори двох країн навіть розміщені майже поруч.

Угорська столиця стала музичним центром Європи із 10 до 15 серпня Це вже 28-й за ліком фестиваль Sziget, що відбувається на одному з островів Дунаю та зібрав десятки тисяч молодих людей зі всього світу. Очевидно, українська молодь назагал проігнорувала цей популярний захід. Бо української мови в цьому стоголоссі серед відвідувачів не було чутно. Нам не до фестивалів на майданчику, де не гребують представниками росії. Фестивалити ж українці будуть після Перемоги!

А наближувати Перемогу нам активно допомагають інші сусіди по кордону. Відрадно було побачити синьо-жовтий стяг поруч із національним біло-червоним на будівлі Посольства Республіки Польща в Угорщині. Підтримка від поляків - на всіх рівнях. А ще - на противагу офіційному Будапешту.

«Прості угорці солідарні з Україною та не схвалюють позицію Віктора Орбана щодо підтримки росії, - каже Маріка. - Не тільки співчуваємо українським біженцям, а й усіляко допомагаємо». Дівчина - представниця Фонду «Лексіс», де створено волонтерський проект для підтримки української армії та сімей, які постраждали від війни. Допомагає організовувати навчальні та розважальні заходи, але основне завдання - забезпечення сімей продуктами харчування та засобами гігієни.

І це лише один приклад гуманітарної допомоги від угорців. Віриться, що таким міжнародним суголоссям швидше переможемо російського агресора та здобудемо Перемогу. Яку в сусідній Угорщині чекають насправді не менше, ніж в Україні.

Перекреслена z-символіка.

Будапешт.

Організатори ласкаво запрошували українців на фестиваль, та охочих було мало.

Фото автора.