Рашистські примати, які отаборилися на ЗАЕС і взяли в заручники персонал станції, непередбачуваніші за ланцюгову ядерну реакцію.

До слова, хоч як дивно, але засідання скликала саме росія, а її представник у Радбезі ООН василь небензя, у свою чергу, заявляв, що росіяни не заперечують пошкодження на ЗАЕС, але списують їх на «обстріли ЗСУ».

При цьому постійний представник України при Організації Об’єднаних Націй Сергій Кислиця розвінчав цинічні маніпуляції російського «колеги» і зазначив, що єдиний спосіб усунути ядерну загрозу, яка виникла внаслідок незаконного вторгнення росії, — це вивести війська агресора та повернути станцію під легітимний, а отже — український контроль.

Одностайні були у своїх виступах на засіданні й інші учасники. Так, зокрема, гендиректор МАГАТЕ Рафаель Маріно Гроссі заявив, що в організації дуже занепокоєні ситуацією на ЗАЕС, та вкотре наголосив, що будь-які військові дії біля станції мають негайно припинитися. На основі останньої інформації, наданої Україною, експерти МАГАТЕ попередньо оцінили, що зараз безпосередньої загрози ядерній безпеці немає, однак це може змінитися в будь-який момент.

Водночас Гроссі наполягає на місії МАГАТЕ до захопленої ЗАЕС, де експерти могли б оцінити ситуацію. На його думку, присутність представників МАГАТЕ на станції «забезпечить стабілізуючий вплив». «Ми були готові з червня, але через політичні чинники та інші міркування місія була неможлива. Ми не можемо дозволити таким факторам більше затримувати нас», - заявив Гроссі.

Вислухавши все це, небензя почав говорити, що росія також розраховує на якнайшвидший візит представників МАГАТЕ на станцію, але «ніяких гарантій давати не може». При цьому, він згадав скандальний звіт Amnesty International, заявивши про «подвійні стандарти» щодо військ рф.

Низка країн - учасниць засідання підтримали заклик МАГАТЕ, а також закликали росію вивести свої війська з території станції.

А поки збирався Радбез ООН, російські військові напередодні, 11 серпня, тричі за добу обстріляли район розташування Запорізької АЕС. Про це інформує «Енергоатом». "Черговим обстрілам піддали пожежну частину, розташовану за територією ЗАЕС і призначену для її захисту від пожеж та їх гасіння у разі надзвичайних ситуацій на станції", - йдеться у повідомленні.

Отже, окупанти продовжують методично руйнувати інфраструктуру самої атомної електростанції, найбільшої в Україні та Європі, її міста-супутника та екстрених служб.

"Цього разу постраждалих унаслідок обстрілів немає", - додали в «Енергоатомі».

Варто зазначити, що 5 серпня окупанти двічі вгатили по ЗАЕС. З'явилася загроза розпилення радіоактивних речовин. Володимир Зеленський назвав такі дії терором і закликав ввести санкції проти "Росатому".

Європейський Союз також засудив обстріли ЗАЕС та закликав росію пропустити на станцію експертів МАГАТЕ.

"Загарбники знову поцілили на територію атомної електростанції, влучивши зовсім неподалік від 1-го енергоблока. Вони пошкодили насосну станцію господарсько-побутових стоків. Поблизу зафіксовано обширне задимлення. Ситуація загострюється, адже зовсім поруч розташовані джерела випромінювання та пошкоджено кілька радіаційних датчиків", - наголосили в НАЕК.

Після обстрілів Президент Володимир Зеленський закликав світ негайно зреагувати. У своєму зверненні він наголосив: "росія вкотре пробила дно в світовій історії тероризму. Ніхто більше не використовував атомну станцію так очевидно для погроз усьому світу і для висування якихось там умов. Абсолютно всі у світі мають реагувати негайно, щоб вигнати окупантів з території ЗАЕС. Це глобальний інтерес, а не просто українська потреба».

Міністр енергетики Герман Галущенко провів зустріч та висловив подяку й високо оцінив позицію міністрів закордонних справ країн «Великої сімки» щодо необхідності виведення російських військ із ЗАЕС та її деокупації. Він наголосив, що саме контроль росії над ЗАЕС становить загрозу для регіону і що безпосередня безпека випливає з неконтрольованого доступу військ рф до ядерних матеріалів і установок в Україні.

«Цінуємо вимогу щодо негайного повернення росією Україні як законному суверенному власнику повного контролю над Запорізькою атомною електростанцією в межах міжнародно визнаних кордонів України для забезпечення їх безпечної та надійної експлуатації», - зазначив Герман Галущенко.

Також одним із визначальних питань на зустрічі стала підготовка до опалювального сезону. Зокрема, обговорили особливості розроблених сценаріїв цієї підготовки та проходження опалювального сезону залежно від розвитку подій на фронті.

Йшлося і про обсяг потреб в енергоносіях з урахуванням викликів, що постали у зв'язку з війною.

Тим часом очільниця громадської організації «Всеукраїнська екологічна ліга» Тетяна Тимочко заявила, що внаслідок можливої катастрофи зона радіаційного забруднення може сягати двох мільйонів квадратних кілометрів, а радіаційне ураження дістане один мільйон людей. І це буде не лише Україна.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.