Раніше ті служили аграріям — кропили поля хімікатами, а тепер працюють на оборону. Літальні апарати вінничан виявилися стійкими до ворожих засобів радіоелектронної боротьби та набагато дешевшими від зарубіжних аналогів.

Схожий досвід накопичено і в Сумах: тут група молодих інженерів також виконує замовлення ЗСУ. Зовсім нещодавно хлопці навчали школярів азів робототехніки, розробляли абсолютно мирні автоматизовані системи, допомагали аграріям... Однак настав час — і вони знайшли своє місце в строю. Вони не воюють з автоматами в руках, не стріляють із танків та гаубиць, а роблять свою справу, не менш важливу, ніж бої на передовій. Про неї умільці розповіли телеканалу «Суспільне. Суми».

— До війни ми разом із дітьми виготовляли роботів та інші електронні пристрої, а коли вона почалася, перекваліфікувалися на виробництво ось таких дронів, — каже Денис. Він демонструє, як невеличкий квадрокоптер віртуозно кружляє кімнатою, на зачіпаючи перешкод.

Ще один із групи інженерів, Петро, раніше працював у серйозній компанії, котра після 24 лютого вирішила евакуюватися у безпечніше місце. Він не не виїхав разом з усіма, а залишився в Сумах і тепер разом із друзями виконує оборонні замовлення. Хлопці мають лабораторію, де є все, необхідне для роботи.

— Для наших бійців на фронті зараз дуже потрібні системи скидання вантажу для невеличких коптерів. Виготовляємо їх у досить великих кількостях, — розповідає Петро. — Необхідні деталі друкуємо на принтерах у форматі 3D. Займаємося також модернізацією великих ударних коптерів — змінюємо, налаштовуємо, ремонтуємо, коли це потрібно.

Петро показує кулеметну систему з оптичним прицілом. Виготовили для неї електронний пристрій, аби можна було користуватися зброєю дистанційно. Оператор буде в укритті й бачитиме мішень на екрані приладу, схожого на ноутбук. Зображення передає туди тепловізійний приціл, і щоб вразити ворога, потрібно лише скористатися джойстиком. На панелі приладу передбачено три режими ведення вогню — одиночні постріли, черги і короткі черги.

Схожі системи використовуються нині на новітній бронетехніці, але у нашому випадку програмне забезпечення, необхідні електронні плати сумчани виготовляли самотужки.

— Квадракоптери, які ми зараз «мілітаризуємо», раніше використовувалися в аграрній сфері, — уточнює ще один представник умільців Олександр. — Вони перспективні для наших розробок, бо піднімають досить великі вантажі. Сюди можна причепити цікаві «подаруночки» для ворогів. Якщо відправляти на невеличку відстань, це може бути якась вибухівка до 20 кг, якщо на більшу — до 10 кг.

Інженер показує бойову модель, переобладнану з «аграрника». У квадрокоптері зміцнили каркас, зняли ємність для хімікатів і прилаштували потужні акумуляторні батареї. Залишилося встановити дуже важливу деталь — скид. Бажано такий, аби можна було спускати згори на позиції рашистів не один, а кілька вантажів. Залежно від їхнього обсягу, такий переобладнаний з цивільного бойовий дрон можна використовувати по мішенях на відстані до 10—12 кілометрів.

За словами сумських інженерів, попит на електронні літальні пристрої значний. Хай скільки коштує їх виробництво, життя людей дорожче, понад те — воно безцінне. Що повноцінніше замінює техніка особовий склад, то безпечніше нашим бійцям.

Сумська область.

Фото з сайту suspilne.media.