Член ООН з правом вето в Раді Безпеки є державою-агресором, державою, яка спонсорує тероризм та, яка діє всупереч Статуту ООН, порушення якого в таких масштабах є безпрецедентним з часів його підписання в 1945 році.

росія немає пробачення за розпочату повномасштабну війну в Україні - це свавільна війна без причин. Крім того, офіційні заяви росії та її посадових осіб, якими вони виправдовують застосування сили, дають зрозуміти, що вони почали війну проти нас українців як нації.

Присутність росії у Раді Безпеки ООН в ролі постійного члена підриває легітимність найважливішого міжнародного органу з миру і безпеки.

Підтримка міжнародного миру і безпеки, розвиток дружніх відносин між націями, здійснення міжнародного співробітництва у розв’язанні міжнародних проблем економічного, соціального, культурного та гуманітарного характеру, а також центр узгодження дій націй у досягненні спільних цілей - це основні принципи діяльності ООН відповідно до його Статуту.

Беручи до уваги всі військові злочини, вчинені російськими військовими на території України, вважаю, що росію потрібно виключити з усіх міжнародних організацій та об’єднань, які захищають цінності, миру та безпеки.

Разом маємо ізолювати росію, зробити її державою - вигнанцем без жодного впливу на процес прийняття рішень на міжнародному рівні, оскільки ця держава не поважає основоположні принципи міжнародного права та брутально порушує визнані загальні моральні норми, чинячи на території України все більш жахаючі звірства.

Закликаю міжнародне співтовариство докладати всіх зусиль, щоб змінити існуючу систему безпеки, забезпечивши позбавлення росії права вето в ООН. Інакше всі члени ООН втратять відчуття безпеки, бо росія легко кидає всі скоєні нею злочини в Україні в обличчя всім країнам-членам ООН, відчуваючи свою безкарність. При цьому прошу у міжнародного співтовариства підтримки у досліджені питання дотримання процедури набуття у 1991 році, після розвалу радянського союзу, російською федерацією членства в ООН та в Раді Безпеки ООН.

Необхідно ізолювати росію і перетворити її на державу без права голосу, щоб система міжнародної безпеки служила своїй безпосередній меті та могла забезпечувати мирне існування всіх держав.

Перший заступник Голови Комітету з питань антикорупційної політики Я. ЮРЧИШИН.

Інформаційне управління