Зокрема, комплексне відпрацювання за участю співробітників поліції та СБУ почалося у Нововолинській територіальній громаді. У рамках операції правоохоронці виставляють тимчасові пости контролю, а в небі баражує їх квадрокоптер. Учасники відпрацювання обходять також помешкання громадян, перевіряючи не тільки документи, а й мобільні телефони — від контактів до повідомлень у месенджерах.

Вочевидь, у такий спосіб сподіваються виявити агентів російських спецслужб — інформаторів, диверсантів та коригувальників вогню. Адже до Нововолинська з початку широкомасштабної російсько-української війни прибули майже десять тисяч вимушених переселенців, і серед знедолених людей цілком могли сховатися перевертні. Їх треба знешкодити до того, як вони почнуть діяти за вказівками своїх московських кураторів.

Нововолинський міський голова Борис Карпус підтвердив, що комплексне відпрацювання відбувається «на вимогу військових». В умовах війни такі перевірки необхідні, додав очільник громади. Утім, чи виявили під час відпрацювання агентів ворога, поки що невідомо. Таку інформацію не оприлюднюють.

Законослухняні містяни до незручностей, спричинених візитами правоохоронців, переважно ставляться з розумінням. Але вони дивуються певній розслабленості деяких учасників перевірок. Входячи до житла, поліцейські не страхують один одного, гуртуються на сходових клітках – під час вогневого контакту диверсант може покласти всю трійку однією автоматною чергою. У самих поліцейських автомати перекинуті в положення «за спиною», тож за потреби відкрити вогонь доведеться зброю готувати надто довго. А в перестрілці з досвідченим ворогом неприпустима розслабленість, і сповільнена реакція також може коштувати життя — це азбука контрдиверсійних дій.

Вл. інф.