Не припиняє зводити нові будинки та інші об'єкти і під час війни, коли питання житла в Україні постало як ніколи гостро. У часи, коли будівельник є найзатребуванішим після військових, коли держава потребує справжніх професіоналів цієї справи, Володимир Мороз є дуже важливим. Піднімати наші міста з руїн, зводити житло для тимчасово переселених осіб вже дуже скоро, після нашої Перемоги, буде першим на порядку денному.

І він, як представник потужної та відомої будівельної династії, до цього готовий.

У цьому році будівельний фірмі ТОВ БФ "Чернівціжитлобуд" виповнився 21 рік, за яким збудовані житлові масиви - ошатні, міцні, комфортні багатоповерхівки та ціла низка соціальних об'єктів. Нові підходи та ноу-хау, невпинні кроки назустріч людям.    

А все розпочав батько Володимира Васильовича - Василь Гаврилович, знаменитий на всю Україну забудовник. Проте незважаючи на непересічний авторитет батька, Володимиру Морозу вдалося розширити справу, вийти на нові обрії, вибороти і собі високу репутацію надійної, конкретної, творчої, активної людини.

В успішні періоди, за показниками здачі житла в експлуатацію, 40% збудованого належало "Чернівціжитлобуду". Зупинятися не збираються ні попри війну, ні попри загострення конкуренції у будівельній галузі.

Сьогодні Володимир Мороз не лише кращий гравець будівельного ринку області, він ще й депутат обласної ради, голова фракції "Єдиної Альтернативи" та одноіменної партії, дуже авторитетної на буковинських теренах.    

Головне його кредо як у політиці, так і в основній професії - надійність та дотримання найвищих стандартів.

"Той, хто переживає за свою репутацію, не буде здешевлювати житло за рахунок якості. У нас сейсмічна зона і цінова політика фактично однакова, у межах 10-15% різниці. Сейсміка накладає свій відбиток на цінову політику, тому у Чернівцях житло дорожче, ніж у сусідніх областях. А у будівельників нема такого, щоб демпінгувати і до себе притягувати інвестора. Переконаний, не можна нічого демпінгувати та здешевлювати і у політиці, людям потрібно пред'являти високу якість та відповідальність, політик теж має вибудовуватися на роки.

У будівництві ми розраховуємо переважно на людей середнього статку, це дає змогу забезпечувати надійність, у політиці теж розраховуємо не на одноденок, а на тих, хто готовий присвятити своє життя, свій хист розбудові області і України. Тим більше тепер", - каже Володимир Мороз. 

Щоби не залежати від суміжників, компанія "Чернівціжитлобуд" сама виготовляє будівельні матеріали. Наприклад, працює сучасна модульна лінія з виготовлення пустотних панелей. Також виготовляють практично всі необхідні для будівництва компоненти, у тому числі ті, які потрібні для зведення каркасу будинку. Мова йде про цеглу, керамблок, повний спектр залізобетонних виробів для житлового будівництва, панелі. Закуповують лише цемент та арматуру. Виробництво компактно розташоване у Чернівцях - на провулку Індустріальному та на вулиці Миколаївській.

Володимир Мороз переконаний, що головне ні кроку не відступати від генерального плану. Ні в професії, ні в депутатській та партійній роботі. Потрібно працювати для людей і бути готовим до вимогливої цензури та критики, але завжди провадити свою лінію, у правоті якої не сумніваєшся. Потрібно поважати колег і тих, з ким працюєш на розвиток краю, дослухатися, радитися, приймати спільні ефективні рішення.

"Головне - це відвертість, порядність, людяність. У будівництві ми теж надаємо перевагу людським стосункам. Ми спілкуємося з людьми на будові, вони приходять і контролюють, що, та як ми робимо. У процесі будівництва йде пошук консенсусу, ми знайомимося. Та у більшості випадків до нас потрапляють люди за рекомендаціями. Реклами ми багато не даємо, важливо, щоб про нас чули. Переважно спрацьовує так зване "сарафанне радіо". Щодо моєї поради, то повторюся - у першу чергу варто співпрацювати з місцевими будівельниками, вони тут назавжди, до них будь-коли можна звернутися", - зазначає Володимир Мороз.

Першочерговим, навіть попри війну, у своїй депутатській роботі він бачить розвиток інфраструктури.

"Сюди входить покращення для туристичної галузі, покращення доріг і сполучення. У нас унікальна область: маємо прикордоння з сусідніми державами, маємо гори, річку Дністер і не використати це буде неправильним. Ми можемо надати великий спектр туристичних послуг. Тут не можна відокремити місто та область. Буде розвиватись місто - буде розвиватись область. І навпаки. Таке поєднання правильне. Одним з пріоритетних проєктів є модернізація аеропорту. Зараз його робота на паузі через війну, але дуже скоро Україна знову літатиме не тільки військовими, але й пасажирськими літаками.

Європа, Америка, увесь світ завдяки мужності наших воїнів стали нам ближчими. Контакти треба буде посилювати і у мирний час, інтегруватися, перебирати кращі досвіди. Перед нами стоїть важке завдання - відбудувати Україну, але переконаний, це нам до снаги, ми здатні збудувати ще кращу країну. А тепер віримо у ЗСУ і всі працюємо на спільну Перемогу", - каже Володимир Мороз.

Попри все, він дуже скромна людина. Не любить голосно говорити про себе, хоча має що. Наприклад, про власну унікальну колекцію будівельних геодезичних приладів та цегли різних періодів будівництва на Буковині, включно з австрійським та румунським.

І про те, що зараз він потужно допомагає війську та переселенцям. Надає будівельну техніку та необхідні матеріали, відправляє гуманітарну допомогу на фронт, де ворога б'є його син Гаврило. Який, до речі, першим привітав батька, коли той буквально днями повернувся із золотою медаллю з Чемпіонату Європи з пауерліфтингу у Будапешті. Як і його колеги по команді - Ростислав Кініщук та Оксана Суходеєва, теж золотомедалісти першості.

Ось такі у нас у Чернівцях колоритні та різносторонні будівельники, котрих у неділю ми вітали з професійним святом.

Все буде Україна!

Фото каналу гарячих новин С4